Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so v ponedeljek sporočili, da so konec prejšnjega tedna prejeli obvestilo o pogrešani 97-letni ženski, ki so jo sorodniki nazadnje videli živo leta 2011.

V stanovanju skrival truplo, da je dvigoval pokojnino

Policisti so po prejemu obvestila nasilno vstopili v stanovanje pogrešane in tam odkrili neprepoznavno truplo ženske, ki je umrla že pred več leti. Na truplu po navedbah vodje skupine za krvne in seksualne delikte sektorja kriminalistične policije PU-ja Ljubljana Gregorja Mlakarja ni bilo znakov nasilne smrti. Kljub temu so odredili obdukcijo, v okviru katere preverjajo njeno identiteto, vzrok in čas smrti.

Osumljenega 67-letnika, ki je sorodnikom ves čas lažno prikazoval, da je ženska živa, in jim več let ni omogočal stikov z njo, prav tako je bil pooblaščen, da je dvigal njene prihodke, so policisti najprej pridržali, trenutno pa je na prostosti. Kot so pojasnili na PU-ju Ljubljana, namreč ni nevarnosti, da bi dejanje ponovil. Policija sicer moškega še ni obravnavala za kazniva dejanja ali prekrške.

Policija zdaj preiskuje kaznivo dejanje suma skrunitve trupla, za kar je zagroženo do dve leti zaporne kazni, preverjajo pa tudi druge okoliščine zaradi sumov tudi drugih kaznivih dejanj. Sumijo ga še povzročitve smrti iz malomarnosti in goljufije. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Umek: To ni zelo poseben fenomen

Psiholog Umek. Foto: BoBo
Psiholog Umek. Foto: BoBo

Zaslužni profesor za kriminalistično psihologijo Peter Umek o osumljenem 67-letniku ne ve nič, verjame pa, da je gospa umrla in da ni bila umorjena, je dejal za Slovensko tiskovno agencijo. Sam v tem, da je osumljeni več let skrival truplo, ne vidi zelo posebnega fenomena, saj je znano, da marsikdo zaradi materialnih koristi naredi marsikaj. Podobni primeri so se po njegovih besedah že dogajali tudi pri nas.

Osebno meni, da je osumljeni naiven, saj bi se moral zavedati tega, da ga bodo prej ali slej odkrili in da bodo težave. "Kriminalni optimizem pri njem ni imel nobene prave osnove," meni psiholog.

Vedeti bi morali tudi, tako Umek, v kako tesnih stikih s pokojno so že prej bili drugi družinski člani, kakšne odnose so imeli. Več je poročanj o sosedih, ki pa so nekateri imeli določene dvome o tem, ali je ženska še živa.

"To je tisto, kar kaže na to, koliko so lahko starejši ljudje osamljeni in kako se za njih skrbi. Veliko se govori o nasilju, a malo o nasilju nad starostniki. Tega je razmeroma veliko in je skrito," je opozoril psiholog. In tudi v tem primeru se je pokazalo, kako je lahko nekaj skrito več let, se je strinjal sogovornik.