Med preiskavo elektronskih naprav so ugotovili, da imajo izsiljevane osebe na svojih računalnikih nameščeno zlonamerno programsko kodo, ki je prikrito zbirala vse dejavnosti uporabnikov računalnika in podatke pošiljala na določen elektronski poštni naslov. Foto: Pixabay
Med preiskavo elektronskih naprav so ugotovili, da imajo izsiljevane osebe na svojih računalnikih nameščeno zlonamerno programsko kodo, ki je prikrito zbirala vse dejavnosti uporabnikov računalnika in podatke pošiljala na določen elektronski poštni naslov. Foto: Pixabay

Kot so pojasnili na PU-ju Koper, so leta 2016 prejeli več prijav oškodovancev, ki so na svoj elektronski poštni naslov prejeli elektronsko poštno obvestilo, poslano z elektronskega poštnega naslova black-genesis@sigaint.org.

Neznani storilec jih je s sporočilom obvestil, da jim je vdrl v njihove elektronske poštne račune in zahteval, da mu plačajo določen znesek v virtualni valuti bitcoin, sicer bo njihove elektronske poštne naslove začel izrabljati za izvajanje kaznivih dejanj.

V podkrepitev svoje grožnje je v elektronskih poštnih sporočilih posredoval dejanske kontaktne podatke elektronskega poštnega računa kakor tudi fotografije spolnih zlorab otrok, za katere je storilec zagrozil, da jih bo s poštnega računa oškodovancev posredoval njihovim prijateljem in državnim organom.

Med preiskavo elektronskih naprav je policija ugotovila, da imajo izsiljevane osebe na svojih računalnikih nameščeno zlonamerno programsko kodo, ki je prikrito zbirala vse dejavnosti uporabnikov računalnika in takšne protipravno pridobljene podatke pošiljala na elektronski poštni naslov ponudnika storitev, ki je bil v ZDA.

"Z mednarodnim sodelovanjem s pravosodnimi organi ZDA so bili pridobljeni podatki, ki so utemeljevali sum, da je bil elektronski poštni račun, na katerega so se pošiljali pridobljeni podatki z okuženih računalnikov oškodovancev, ustvarjen iz IP-naslova gospodarske družbe z območja PU-ja Koper, ki se med drugim ukvarja tudi s servisiranjem računalnikov. Pri naknadnem preverjanju pri oškodovancih je bilo tudi potrjeno, da so vsi svoje elektronske naprave servisirali v navedeni gospodarski družbi. Na podlagi odredbe sodišča je bila opravljena hišna preiskava v tej gospodarski družbi, v sklopu katere je bilo ugotovljeno, da v prostorih družbe svojo dejavnost, kot podizvajalec, izvaja tudi samostojni podjetnik," so navedli na PU Koper.

V preiskavi, v kateri je bilo zaseženih več elektronskih naprav, so odkrili še več drugih oškodovancev z območja slovenske obale. "Glede na ugotovitve med preiskavo zaseženih elektronskih naprav je bilo tudi potrjeno, da je za izvedbo kaznivih dejanj utemeljeno osumljen 36-letni samostojni podjetnik iz občine Piran, ki je svojo dejavnost, kot podizvajalec opravljal v prostorih gospodarske družbe. S preiskavo elektronskih naprav je bilo tudi nesporno ugotovljeno, da je osumljeni po spletu kupil zlonamerno programsko kodo, ki prikrito zbira vse dejavnosti uporabnikov računalnika in tako protipravno pridobljene podatke pošilja na elektronski poštni naslov oz. preko FTP-protokola na oddaljeni strežnik," pojasnjujejo koprski policisti.

V preiskavi elektronskih naprav osumljenca so bile najdene tudi druge zlonamerne programske kode ter elektronski zapisi, iz katerih so dognali, da je osumljenec od leta 2011 naprej na računalnike strank nameščal zlonamerno programsko kodo, ki je čez določen čas okvarila sistemsko datoteko operacijskega sistema računalnika in ga napravila neuporabnega. Zaradi tega so bili oškodovanci primorani svoje računalnike ponovno dostaviti v popravilo.

Policisti so na podlagi zbranih dokazov kazensko ovadili serviserja za kar 61 kaznivih dejanj, za katere je zagrožena kazen do dveh, petih in celo osmih let zapora.