Šuštar je bil v odsotnosti še drugič obsojen zaradi nezakonitih poslov v času, ko je bil na visokem položaju v vladi. Foto: RTV SLO
Šuštar je bil v odsotnosti še drugič obsojen zaradi nezakonitih poslov v času, ko je bil na visokem položaju v vladi. Foto: RTV SLO
Roka pravice je Šuštarja dosegla na drugi strani Atlantskega oceana. Foto: RTV SLO
Lisice (Slika je simbolična)
Šuštar bo v kanadskem priporu samo 48 ur. Foto: Reuters
Šuštarja prijeli v Kanadi

Interpol je v četrtek pozno popoldne slovenski policiji pojasnil, da je Šuštar v priporu v Torontu, zaslišanja pa bodo opravili kanadski pravosodni organi.

Uradni organi so Šuštarja prijeli po ukazu urada za imigracije in državljanstva, ko je prišel na narok za politični azil, za katerega je pred časom zaprosil v Kanadi. Pristojni organi so zanj odredili 48-urno pridržanje.

Ministrstvo oblikuje zahtevo za izročitev
Za zdaj še ni znano, ali bo Kanada priprtega izročila Sloveniji. Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt je pojasnil, da ministrstvo preučuje različne pravne možnosti za nadaljnje ukrepanje ter da oblikuje zahtevo za izročitev Šuštarja, ki je že v zaključni fazi in se jo prevaja v angleški jezik. Zahteva naj bi bila pripravljena in odposlana v začetku prihodnjega tedna.

Kot je pojasnil, ministrstvo še vedno ne ve natančno, katere dokumente morajo priložiti prošnji. Navadno je prošnji, ki se pošlje po diplomatski poti, potrebno priložiti številne dokumente, med drugim obtožnico, sodbo, odločbo o priporu ali kakšen drug akt, ki je enak tej odločbi, v izvirniku ali overjenem prepisu.

V njih morajo biti navedeni ime in priimek tistega, čigar izročitev se zahteva, in drugi podatki, ki so potrebni za ugotovitev njegove istovetnosti, opis dejanja, zakonska označba kaznivega dejanja in dokazi za utemeljenost suma.

Ker ni sporazuma, Šuštarjeva usoda nejasna
Minister za pravosodje lahko zgolj zaprosi organe v Kanadi, da Šuštarja izročijo, ali ga bodo tudi res izročili, pa je odvisno od zaslišanja in odločitve tamkajšnjih pravosodnih organov, saj Slovenija in Kanada nimata sklenjene dvostranske pogodbe o izročanju, prav tako pa Kanada ni podpisnica Evropske konvencije o izročitvi iz leta 1957, zato je izročanje prepuščeno notranjemu pravu obeh držav.

Vodja sektorja za mednarodno pravno pomoč Ana Bučar je poudarila, da glede prošnje niso vezani na noben rok, saj je bil Šuštar prijet na podlagi imigracijskih postopkov. Kljub vsemu pa bi se lahko, če bi Šuštar v Kanadi zaprosil za azil, postopki precej zavlekli. Postopki za pridobitev azila so namreč dolgotrajni in lahko trajajo več let, je še dejala.

Bodo dokumenti pravočasno dostavljeni?
Predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Andrej Baraga je za Radio Slovenija pojasnil, da je sodišče izvedlo vse potrebne ukrepe za Šuštarjevo aretacijo in izročitev, med drugim so mu tudi preklicali potni list. Baraga je še pojasnil, da je zdaj razvoj dogodkov odvisen od potez kanadskih oblasti. Težava je, ker vsa predpisana dokumentacija za izročitev morda ne bo prevedena v angleški jezik in dostavljena Kanadi v 48 urah, kolikor znaša pripor.

Davkoplačevalski denar v lastni žep
Okrožno sodišče v Ljubljani je Šuštarja pred dnevi obsodilo na šest let zaporne kazni. Obtožnica je Šuštarju očitala prejemanje podkupnin, ko je bil med letoma 1998 in 2000 državni sekretar. Kot predsednik komisije naj bi na javnih razpisih omogočil pridobitev nepovratnih sredstev nekaterim slovenskim podjetjem, ki so se bila pripravljena odreči delu subvencij, denar pa naj bi šel pozneje v njegov žep.

Drugega sojenja se je izogibal
Že leta 2004 ga je višje sodišče v ločenem procesu obsodilo na dve leti zapora zaradi sprejemanja podkupnine. Kazen je začel prestajati sredi lanskega leta, po polovici prestane kazni pa je bil pogojno izpuščen. Od leta 2005 je na ljubljanskem sodišču proti njemu tekel nov proces. Ker ga nekajkrat ni bilo na sojenje in ko ga niso našli niti med hišnimi preiskavami, je sodni senat zaradi izogibanja sojenju zanj odredil pripor in policiji poslal odredbo za razpis tiralice. Obenem je njegov bančni račun v Švici ostal zamrznjen. 13. julija, tri dni pred izrekom sodbe, je Interpol sodišče obvestil, da se Šuštar nahaja v Ontariu v Kanadi.

Zaradi primera so pristojni zamenjali tudi dva člana komisije za izpuste, ki sta se strinjala s Šuštarjevim pogojnim odpustom .

Šuštarja prijeli v Kanadi