Člani družine Brajdič pravijo, da so policisti le gledali, ko so jih neznanci pretepali. Foto: Bogdan Miklič
Člani družine Brajdič pravijo, da so policisti le gledali, ko so jih neznanci pretepali. Foto: Bogdan Miklič
romi
Policija pravi, da so preiskovali tatvino lesa. Foto: Bogdan Miklič
romi
Dogodek je sprožil precej zanimanja tudi med novinarji. Foto: Bogdan Miklič

Novomeška romska svetnica Dušica Balažek je pojasnila, da naj bi na dvorišče Draga Brajdiča v spremstvu dveh policistov v soboto zgodaj popoldne zapeljal osebni avto s petimi neznanci, ki niso bili romskega rodu.
Ti naj bi nato s pestmi in železnimi grabljami v navzočnosti policistov napadli omenjenega Brajdiča, njegovo ženo ter njune mladoletne otroke. Da bi jih zaščitili, pa se je v pretep vmešalo še nekaj njihovih sorodnikov oz. bližnjih sosedov, je dodala.
Po pripovedovanju napadenih se policista na navedeni pretep nista ustrezno odzvala, napadeni Romi pa tudi ne vedo, zakaj so jih napadli, je še dejala Balažkova in opozorila, da Brajdičevi razmišljajo o ovadbi navedenih policistov.

Policisti bodo ovadili Rome
S Policijske uprave (PU) Novo mesto pa so podali povsem drugo sliko zgodbe. Po njihovih besedah je policijska patrulja v omenjenem naselju preverjala okoliščine tatvine lesa iz gozda. Med postopkom pa je nekaj prebivalcev naselja napadlo policista in jima skušalo preprečiti uradno nalogo.

Policisti so nato do sobotnega večera izsledili osumljene (51-letnika, 25-letnika, 21-letnika in mladoletnika) ter jih pridržali. Na podlagi sodne odredbe pa so pri teh v nedeljo opravili še hišne preiskave, med katerih so našli več orodja in predmete, ki bi lahko bili uporabljeni pri storitvi opisanega kaznivega dejanja. Osumljene bodo tudi ovadili, so še zapisali.

Na na hitro sklicani novinarski konferenci romske svetnice Balažkove so navedeni osumljenci domnevno krajo zanikali, hkrati pa so policijo obtožili, da jih ni zaščitila in da je delovala usklajeno z napadalci.
Na PU-ju pa so navedbo, da so prišli na kraj dogodka istočasno z napadalci, označili za naključje. Po neuradnih podatkih naj bi oškodovanci zaradi tatvine lesa policijo obvestili, da so na poti v romsko naselje Brezje, takoj zatem pa se naj bi tja napotila še policijska patrulja.

Muc pričakuje ukrepanje države
V zvezi s tem se je že oglasil tudi predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc, ki je v pismu predsednikom države, DZ-ja in vlade ter varuhinji človekovih pravic zapisal, da pričakujejo, da bodo odgovorni z vsemi legitimnimi sredstvi pristopili k odpravi takšnih in podobnih "brutalnih dejanj proti Romom".
Hkrati zahteva, da se predstavniki oblasti resno pogovorijo o odpravi nasilnih prijemov, ki povzročajo še večjo napetost med Romi in večinskim prebivalstvom, državi pa po njegovem niso v ponos, je med drugim zapisal Horvat - Muc.