Past za gotovino.  Foto: Policija
Past za gotovino. Foto: Policija

Ljubljanski policisti so navedli, da jih je varnostnik obvestil o sumljivem vedenju človeka pri bankomatu na Celovški cesti v Ljubljani.

Policisti so nato prijeli 45-letnega državljana Romunije, ki je na režo bankomata namestil napravo, s katero pri dvigu denarja gotovina ostane v bankomatu. Osumljenec, ki se je nahajal v bližini bankomata, pa jo je nato odtujil.

Osumljencu so odvzeli prostost, policisti pa so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je s trenutno še neznanim storilcem v zadnjih dveh mesecih izvedel najmanj še 18 podobnih kaznivih dejanj na območju Ljubljane, s katerimi sta povzročila za približno 3000 evrov materialne škode.

Zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj velike tatvine je bil osumljenec priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Na PU Ljubljana pojasnjujejo, da je t. i. cash trapping' ali past za gotovino "oblika zlorabe, pri kateri storilci na bankomatu manipulirajo režo za izdajanje gotovine."

"Na režo za izdajanje gotovine z lepilom oz. obojestranskim lepilnim trakom namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v reži. Postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno. Bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. Zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in kraj zapustijo. Storilci nato pristopijo do bankomata, odstranijo 'past' in si tako nezakonito prilastijo denar," so pojasnili na PU Ljubljana.