Policija je navedla, da sta roparja isti dan pred ropom v Kresnicah izvedla še rop v Divači. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Policija je navedla, da sta roparja isti dan pred ropom v Kresnicah izvedla še rop v Divači. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Rop Pošte v Kresnicah
Pošto v Kresnicah sta oropala moška, pri tem je umrl en človek. Foto: MMC RTV SLO

Policija je enega izmed osumljencev ropa pošte v Kresnicah, med katerim je nasilne smrti umrla 52-letna uslužbenka, prijela že v noči na četrtek, drugemu pa so prostost odvzeli v četrtek okoli 17.15 pod uro na železniški postaji v Ljubljani.

Po umoru Pošta takoj v okrepljeno varovanje.

Pred aretacijo naj bi osumljenec bežal, policisti pa so sprožili tudi opozorilni strel, kar je v izjavi za medije potrdil tudi vodja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Branko Japelj.

Roparja odnesla "drobiž" in ubila uslužbenko
Vodja kriminalistične policije je pojasnil, da so bili v "torek, 21. 6., ob 14.35 na PU Ljubljana obveščeni, da se je na pošti v Kresnicah zgodil rop. Ker je ena oseba umrla, je bil opravljen pregled kraja dejanja, aktivnosti pa so potekale na ožjem in širšem območju. Ogleda se je udeležil tudi dežurni zdravnik inštituta, na kraju sta bila tudi dežurni preiskovalni sodnik in okrožna državna tožilka. Odrejena je bila tudi sodna obdukcija."

Japelj je dodal, da sta bila dejanja osumljena dva, takrat še neznana, moška, ki sta se po dejanju odpeljala v smeri Ljubljane. "Naslednji dan je bil na območju Ljubljane izsleden voznik avtomobila, 24-letni Ljubljančan, zoper katerega je bilo odrejeno pridržanje," je pojasnil.

Ob prijetju osumljenca izstreljen le opozorilni strel
V nadaljevanju je Japelj pojasnil, da je bil v četrtek okoli 17. ure v gostninskih lokalih okoli železniške postaje v Ljubljani opažen drugi storilec dejanja - 26-letni slovenski državljan brez prebivališča v Sloveniji. Na kraj je bilo poslanih več policijskih patrulj, ki so osumljenca locirale, vendar je ta pri poskusu prijetja zagrozil s strelnim orožjem. Policisti so ga nato opozorili, vendar se osumljenec ni odzival, zato je eden izmed policistov sprožil opozorilni strel. Osumljenec je pištolo odvrgel v travo in stekel v smeri glavnega vhoda na železniško postajo, kjer so ga policisti dohiteli in mu odvzeli prostost.

Kazen za umor od 15 do 30 let zapora
Policisti so oba osumljenca že privedli pred preiskovalno sodnico, ki je zanju odredila pripor 24-urni, so pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Sodnica je za enega osumljenca pripor odredila zaradi možnosti ponovitve kaznivega dejanja, za osumljenca, prijetega v četrtek, pa tudi zaradi možnosti pobega.

Proti zadnjemu so policisti podali kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja umora iz koristoljubja in poskusa preprečitve uradnega dejanja pri poskusu aretacije. Kazen za umor iz koristoljubja znaša od 15 do 30 let zapora.

Osumljenca, ki so ga policisti prijeli prvega, je policija obravnavala že dvakrat, in sicer zaradi posesti prepovedanih mamil. Drugi osumljenec, ki so ga prijeli v četrtek, je bil že trikrat obsojena zaradi več kaznivih dejanj, so pojasnili na policiji.

Japelj je ob tem izrekel sožalje svojcem poštne uslužbenke in izrazil upanje, da jim je zaradi dela policije nekoliko lažje. Dodal je še zahvalo medijem ter posebej pohvalil policiste in kriminaliste, ki so tokrat postorili še "več, kot se od njih pričakuje".

Sindikat policistov: Policist ni le državni uradnik
Na četrtkovo policijsko akcijo so se odzvali v Sindikatu policistov Slovenije, kjer izrekajo pohvalo vsem policistom in kriminalistom, ki so "ponovno neposredno izpostavili lastna življenja, da bo celotna skupnost lahko živela še naprej relativno varno, država pa vzdrževala pojem pravne države".

"Takšna požrtvovalna dejanja vedno znova dokazujejo, da policist ni in ne more biti le državni uradnik, ampak poklic, od katerega se pričakuje ne samo strokovnost in zakonitost izvajanja nalog, ampak tudi veliko predanosti, požrtvovalnosti in odrekanja," poudarjajo v sindikatu. To naj po njihovih navedbah upošteva tudi vlada, ki "bo morda že danes na mizo dobila zakon o organizaciji in delu policije, ki bo v prihodnje celostno urejal položaj policistov".

V sindikatu še opozarjajo, da ne bodo dopustili "izigravanja socialnega dialoga in poseganja v pridobljene pravice na račun policistov, ki vsakodnevno nosijo naprodaj svoje življenje in zdravje za plačo, ki pri večini ne dosega niti povprečne plače v Sloveniji".