Rupar se na sodišču ni pojavil. Foto: BoBo
Rupar se na sodišču ni pojavil. Foto: BoBo

Občini Tržič mora Rupar v šestih mesecih vrniti protipravno pridobljenih 2.460 evrov, plačati pa mora tudi obresti in stroške postopka. Poskusna doba znaša tri leta, če denarja ne bo vrnil, pa ga čaka zaporna kazen. Ruparjev branilec je že napovedal pritožbo.

S pomočjo videokonference so bile danes na kranjskem okrožnem sodišču zaslišane priče iz Francije. Lastnika hotela, kjer je leta 2003 bivala tržiška delegacija, in podžupan pobratenega mesta Sainte Marie aux Mines so potrdili, da sta stroške nastanitve delegacije po dogovoru plačala mesto gostitelj ter Združenje pobratenih mest, ne pa župan Pavel Rupar, kot je ta trdil v svoji obrambi.

Rupar: Stroški očitno plačani dvakrat
Takratni tržiški župan si je leta 2003 namreč iz občinskega proračuna izplačal 2.460 evrov za povrnitev stroškov obiska v Franciji, čeprav sta jih pred tem že poravnala omenjeno mesto in združenje. Rupar, ki ga danes na sodišče ni bilo, je trdil, da si je denar za plačilo sposodil od članov delegacije in da je občini v dokazilo priložil račun, ki naj bi ga je prejel v hotelu. Poleg tega je trdil, da so bili očitno stroški bivanja delegacije hotelirjema plačani dvakrat.

Sodni senat je po skoraj enournem zasedanju odločil, da je bilo v postopku dovolj dokazov, da se je obtoženi pred sedmimi leti protipravno okoristil. Pojasnil je tudi, da je bilo stroške bivanja mogoče plačati tudi s kreditno kartico, zato po sposojanju gotovine ni bilo potrebe.