Mavrična zastava znova visi nad vhodom v Kinodvor. Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Mavrična zastava znova visi nad vhodom v Kinodvor. Foto: BOBO/Igor Kupljenik

"Ker dogodka ne moremo razumeti kot umetniški performans v čast LGBT-filmu, pozivamo pristojne organe, da ukrepajo, javnost pa, da obsodi tovrstne napade," so po homofobnem napadu zapisali v Društvu Škuc, ki organizira festival LGBT-filma.

Iščejo fante in dekle, stare od 15 do 18 let

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da gre za skupino mladostnikov, starih od 15 do 18 let, oblečenih večinoma v črna oblačila, zraven je bilo tudi dekle, ki je bilo oblečeno v bel plašč. Skupina je zbežala v smeri Miklošičeve ceste. Policisti zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Vse, ki bi kar koli vedeli o dogodku ali so opazili skupino mladostnikov, prosijo za informacije.

"Policija ima ničelno toleranco do vseh oblik nasilja, jih ostro obsojamo in bomo storili vse, da bi se storilci navedenega dejanja odkrili in ustrezno sankcionirali," so zagotovili.

Odzivi na zažig mavrične zastave v Ljubljani

"Ne smemo pustiti, da nas s sovražnimi dejanji potiskajo v nazadnjaštvo"

"Vandalizem požiganja mavričnih zastav žal ni nič novega, zato pa toliko bolj kaže, kako nujno je, da skupnost LGBTQIA+ govori o nesprejemanju in nasilju, ki ga doživlja," so poudarili v Društvu Škuc in dodali, da mora prav zaradi tega nasilja skupnost LGBTQIA+ ustvarjati varne prostore, v katerih lahko brez strahu spregovori. "Pri Festivalu LGBT-filma pa javno opozarjamo na družbeno stanje v Sloveniji in po svetu, tudi skozi umetnost, skozi film," so še navedli.

"Grožnje družbi niso mavrične zastave, ampak vsakodnevno javno korakanje nestrpnosti in sovraštva. Izražanje nestrinjanja z določeno idejo je naša pravica, vendar pa nasilje ni pot, po kateri bi to izrazili," je predsednica države Nataša Pirc Musar poudarila v zapisu na omrežju X.

Da incident ostro obsoja, je sporočil tudi premier Robert Golob. "Mavrična zastava simbolizira ponos in pravice LGBTQ-skupnosti, vsakršno uničevanje zastave je zato nedopustno in neprimerno." Nestrpnost in diskriminacija na podlagi različnih osebnih okoliščin v družbi po Golobovih besedah nimata mesta.

Zunanjo ministrico Tanjo Fajon neizmerno žalosti, da mora na svetovni dan človekovih pravic in ob 75. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic obsoditi sovražno dejanje zoper LGBTQ+ skupnost, je zapisala na omrežju X. "Zažig mavrične zastave je strahopetno dejanje sovražne manjšine, ki je kot moderna, v prihodnost usmerjena družba, ne sprejemamo," je navedla.

Napovedala je še, da bo kot zunanja ministrica in predsednica stranke SD vodila politiko enakosti, raznolikosti in vključenosti vseh posameznikov. "Samo tako lahko kot družba izkoristimo vse naše potenciale. In zato s ponosom nosim 'pin' z mavrično zastavo, ki jo s ponosom razobesimo pred ministrstvo za zunanje in evropske zadeve," je sklenila.

Oglasila se je ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je na omrežju X zapisala, da najostreje obsoja homofobni napad na najstarejši tovrsten festival v Evropi. "Na tradiciji odprtosti in strpnosti moramo graditi družbo. Žal je nasilje in nadlegovanje nad LGBTQ-skupnostjo še vedno prisotno v naši družbi. To ni sprejemljivo. Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost."

Prav tako se je na omrežju X oglasila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. "Vsakdo si zasluži spoštovanje, sprejemanje in enake pravice, ne glede na spolno usmerjenost ali spolno identiteto," je poudarila.

Sorodna novica Z animirano zgodbo o neuklonljivi Almi Karlin se začenja Festival LGBT-filma

"Zgolj besede podpore napadov ne bodo ustavile."

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnika pa je sporočil, da je "izražena podpora LGBT-skupnosti ob tem dejanju dobrodošla, na mestu so odločne obsodbe nestrpnosti. Napadi namreč niso spontani, so del širše družbene situacije. Slediti mora konkretno sistemsko delo na področju varstva pred diskriminacijo LGBT-oseb. Pri Zagovorniku smo različne vlade opozorili, da bi tudi v Sloveniji že morali imeti sprejeto nacionalno strategijo za enakopravno obravnavo LGBT-oseb, pa je še ni. Zgolj besede podpore napadov ne bodo ustavile."

Dejanje močno obsojajo v Društvu Parada ponosa, kjer so prepričani, da je ravno zaradi takih dogodkov pomembno, da še naprej organizirajo takšne prireditve.

"Niste sami"

Prav tako so podporo festivalu ob obsodbi dogodka izrazili na Inštitutu 8. marec. "Naj bo to razlog več za ogled filma z letošnjega programa," so navedli na omrežju X. "Niste sami," so sklenili.

Na festivalu, ki bo trajal do 17. decembra, bodo prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središče so tokrat postavili južnokorejski film. Potekal bo na treh lokacijah po mestu.

Skupina mladih iznad vhoda v Kinodvor strgala in zažgala mavrično zastavo