S piramidnim sistemom je Jeseničan ogoljufal več kot 40 ljudi. Foto: BoBo
S piramidnim sistemom je Jeseničan ogoljufal več kot 40 ljudi. Foto: BoBo

Ponzijeva shema oz. piramidni sistem je sistem investicijske prevare, po katerem se denar novih vlagateljev v denarni verigi uporablja za poplačilo starih vlagateljev, sistem pa propade, ko ni več novih denarnih prilivov in organizator ne zmore več nadzirati sheme, si prilasti denar vlagateljev ali ko se ugotovi, da premoženje, na katerem shema temelji, ne obstaja.

Oškodovanci so v to shemo vložili več kot 1,3 milijona evrov, ki pa jih osumljenec ni vložil v dogovorjeno finančno naložbo niti po dogovorjenem času oškodovanim vlagateljem ni vrnil glavnice in ni izplačal dogovorjenega 12,74 odstotka letnega donosa, temveč je del denarja vrnil istim – oškodovanim – vlagateljem, del denarja je vrnil drugim vlagateljem, več kot milijon evrov pa je porabil za lastne potrebe.

Približno 500.000 evrov nezakonito pridobljenega denarja je osumljenec položil na račun dveh gospodarskih družb, nato pa si je ta denar izplačeval kot plačo in prenos sredstev, s katerimi je plačeval osebne dolgove in financiral osebno porabo. S temi dejanji je osumljenec poskušal zakriti nezakonit izvor denarja in navidezno prikazati, da denar izvira iz zakonitih poslov, so sporočili kranjski policisti, ki so sum kaznivega dejanja začeli preiskovati leta 2012, ko ga je podalo več oškodovancev.

Za goljufijo, s katero je povzročena velika premoženjska škoda, se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, za pranje denarja pa z zaporom do osmih let in denarno kaznijo, še pravijo policisti.