Baker je za nepridiprave zanimiv zaradi visoke cene, ki jo doseže na tržišču. Foto: Policija
Baker je za nepridiprave zanimiv zaradi visoke cene, ki jo doseže na tržišču. Foto: Policija
S krajo bakrenih izdelkov se soočajo številna pokopališča po Sloveniji in drugod. Foto: MMC RTV SLO

Baker je namreč zanimiv predvsem zaradi visoke odkupne cene, ki jo dosega na tržišču. A se zaradi kraj pogosto uničijo tudi izdelki neprecenljive umetniške in simbolne vrednosti, kar se je pred kratkim zgodilo tudi v Kočevju.

Pred dobrima dvema tednoma so namreč iz mrliških vežic na kočevskem pokopališču izginili bakreni lestenci in skulpture žalujočih žena akademskega kiparja Stanislava Jarma. Vrednost ukradenih predmetov pa naj bi po oceni kiparja presegla 35.000 evrov, poroča TV Slovenija.

Bakreni izdelki skriti v hlevskem gnoju
Kot je pojasnil direktor Komunale Kočevje Leon Behin, so umetniška dela nastala leta 1966 in so bila v mrliški vežici več kot 40 let. Komandir policijske postaje Kočevje Robert Somensary pa je pojasnil, da so nepridipravi s krajo zaslužili od 600 do 700 evrov.

Policija je umetnine, žal ze razrezane in uničene, odkrila po naključju med iskanjem neprijavljene pištole v hišni preiskavi pri enem od občanov. Bakrene izdelke so našli zavite v plastično vrečo in skrite v hlevskem gnoju. Zaradi suma storitve velike tatvine štirim moškim iz okolice Ribnice in Kočevja grozi do pet let zapora.

Privlačne tudi ljubljanske Žale
Nepridiprave pa privlačijo tudi umetnine na ljubljanskih Žalah. Policisti so v zadnje pol leta obravnavali več kot 40 kaznivih dejanj tatvin bakrenih vaz, lučk, kipcev, križev in podobno. S podobimi težavami se srečujejo tudi na pokopališčih drugod po Sloveniji in širše. Direktor Žal Bojan Lepečnik je dejal, da so ga kolegi iz Reke, Zagreba in beograda obvestili, da imajo enake težave, zato meni, da gre za mednarodno organiziran kriminal.

A policiji kljub poostrenemu nadzoru pokopališč in krajev, kjer se ukradene kovine lahko proda, vse pogostejših tatvin v večini primerov ne more preprečiti.