Obe kobili uspešno okrevata po napadu. Foto: arhiv DOPPS
Obe kobili uspešno okrevata po napadu. Foto: arhiv DOPPS
Našli mučitelja kobil

Policisti so 28-letnika v preteklosti že obravnavali zaradi različnih kaznivih dejanj. Osumljenec, ki se je v preteklosti zdravil zaradi duševnih težav, dejanja ni priznal, kljub temu pa so policisti zoper njega podali kazensko ovadbo. Storilca je razkrila analiza DNK, saj so na vrvi, s katero je privezal kobili k ograji, ostale storilčeve biološke sledi.

Napad na kobili se je zgodil v začetku julija v naravnem rezervatu Škocjanski zatok, ko je nekdo udarjal po dveh kobilah z ostrim predmetom, najverjetneje podobnim sekiri, pri čemer je eno privezal ob ograjo. Obe kobili sta, ko so ju našli, imeli od 20 do 30 ureznin, kljub temu pa sta po veterinarski oskrbi okrevali. Motiv za okrutni napad policistom še ni povsem znan.

Na podlagi analize DNK-ja bioloških sledov, ki jih je storilec pustil na vrvi, so koprski policisti opravili hišne preiskave na naslovu osumljenca, kjer so zasegli nekaj predmetov, ki bi lahko bili povezani z napadom, med drugim tudi oblačila umazana s krvjo.

Ugotovili so tudi, da je bil osumljenec v času napada v bližini naravnega rezervata. Osumljenca so policisti v preteklosti že obravnavali zaradi velike tatvine, bil pa je tudi reden obiskovalec rezervata, kjer je pogosto fotografiral, je pojasnil vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič.

Če bodo dokazi policistov prepričali tudi sodnike, lahko osumljenca poleg denarne kazni doleti tudi kazen zapora do enega leta. Osumljenec je že na prostosti, saj zakonodaja za kaznivo dejanje mučenja živali ne predvideva možnosti pripora.

Kobili dobro okrevata na ljubljanski veterinarski fakulteti in bosta predvidoma odpuščeni čez 14 dni. Veterinarka Vesna Kadunc je dejala, da bosta kljub dobremu okrevanju obe kobili imeli nekaj trajnih posledic napada. Zlasti žrebička bo zaradi poškodb glave in deformacij sinusnih kosti najverjetneje oteženo dihala, zlasti pri obremenitvah. Pri obeh pa obstaja tudi možnost trajnih psihičnih posledic.

Našli mučitelja kobil