Incident se je zgodil med okroglo mizo na Filozofski fakulteti. Foto: MMC RTV SLO
Incident se je zgodil med okroglo mizo na Filozofski fakulteti. Foto: MMC RTV SLO
Enega od udeležencev okrogle mize je obkrožila skupina samooklicanih nacionalsocialistov. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Incident na Filozofski fakulteti

Kot so v poročilu za javnost, naslovljenem Neonacistični napad na Filozofski fakulteti, sporočili študentje, je na okroglo mizo "organizirano prišla skupina 10-15 neonacistov, ki so se izrecno opredelili kot nacional-socialisti".

"S strani ostalih so bili pozvani, da na fakulteti ni prostora za nestrpnost in fašizem, nakar so fizično napadli enega od udeležencev. Obveščena je bila policija, ki je prišla na kraj dogodka, naredila zapisnik in napovedala, da bo sprožila ustrezne postopke," pravijo študentje, ki so okrogla miza z naslovom Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji tudi pripravili. S svojimi prispevki so na razpravi sodelovali Rastko Močnik, Gorazd Kovačič, Marta Gregorčič, Jože Vogrinc in Tjaša Pureber.

Celotno pismo študentov lahko preberete tukaj.

Razprava se je končala z uničenim fotoaparatom
Kot je za MMC razložil tiskovni predstavnik policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek, za zdaj primer še preiskujejo, zato ni jasno, kako je nastal verbalni spor, v katerem jo je na srečo skupil le fotoaparat enega izmed udeležencev razprave.

"Šlo je za okroglo mizo odprtega tipa, zato je na njej lahko sodeloval kdor koli. Zdaj pa je treba preiskati, ali so padale le močne besede med razpravo ali je šlo za grožnjo oz. verbalni napad," opozarja Stojnšek.

Kot je še pojasnil Stojšek, je skupina ljudi nato pobegnila. Sicer pa, kot še pravi predstavnik policije, za zdaj preiskujejo le kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari (torej fotoaparata). Po Stojnškovih informacijah fizičnega nasilja ni bilo: "Ne, kolikor jaz vem, je bil poškodovan le fotoaparat."

Študentje so zgroženi
Študentje Filozofske fakultete in organizatorji okrogle mize sicer še pravijo: "Študentje in študentke smo popolnoma zgroženi in obsojamo tovrstno nasilje. Zaskrbljeni smo nad možnostjo, da bi tovrstna dejanja postala pogostejša, nemara celo stalnica na naših fakultetah."

"Pravzaprav je ironično, da se je potreba po debati o pojavih nestrpnosti in fašističnih praksah potrdila na tako nazoren način. Vendar se ne smejemo, kajti ne gre samo za napad na prisotne študente in študentke, temveč tudi za napad na samo fakulteto, katere smisel obstoja in delovanje morata biti usmerjena ravno proti takšnim praksam nestrpnosti in nasilja," še pravijo zaskrbljeni študentje.

T. K.

Incident na Filozofski fakulteti