V. d. direktorja NPU-ja Petra Grah Lazar. Foto: Policija
V. d. direktorja NPU-ja Petra Grah Lazar. Foto: Policija
Kriminalisti opravljajo hišne preiskave zaradi afere SRIPT, obiskali so tudi Aleksandro Pivec

Na NPU-ju so pojasnili, da opravljajo dve hišni preiskavi na območjih novomeške in mariborske policijske uprave. Po poročanju Večera naj bi bil med 13 osumljenci tudi dekan brežiške fakultete za turizem Boštjan Brumen, ki je sodeloval v projektu Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT), zato naj bi preiskovalci obiskali tudi mariborsko univerzo, pod katero spada brežiška fakulteta.

"Univerza v Mariboru je na podlagi sodne odredbe s kriminalisti NPU-ja sodelovala pri preiskovalnem dejanju. Z drugimi podrobnostmi ne razpolagamo oziroma jih ne moremo razkrivati," so za Večer odgovorili na univerzi.

Brumen pa je dodal, "da je iz odredbe za preiskavo razvidno, da očitki temeljijo na naznanilu ministrstva za gospodarstvo, ki ga je podalo, še preden smo eksperti sploh lahko podali svoja pojasnila, kar kaže na potrebo po hitenju, ne pa po razjasnitvi dejanskega stanja". Prepričan je, da bo nadaljnja preiskava pokazala, da niso delali nič nezakonitega in da je "celotna zgodba, kot že številne pred tem, žal, politično motivirana".

Pod drobnogledom avtorska dela

V. d. direktorja NPU-ja Petra Grah Lazar je v četrtek dejala, da so kriminalisti pod drobnogled vzeli tudi avtorska dela izvajalcev pri projektu. V središču preiskav je sum storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU-ja in zlorabe položaja ter protipravna premoženjska korist, nastala s storitvijo teh dejanj, ki po ocenah NPU-ja presega 100.000 evrov.

"Sumimo, da je nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane storila kaznivi dejanji, in to tako, da je družbi ter nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta s področja razvoja turizma," je pojasnila Grah Lazarjeva.

Lažni podatki in listine

Sočasno je odgovorna oseba po njenih besedah vedela, da formalni razpisni pogoji niso izpolnjeni, ter je predložila lažne podatke in listine. Dodala je, da je 13 zunanjih strokovnjakov oz. izvajalcev osumljenih pomoči pri storitvi kaznivih dejanj, saj naj bi sklenili avtorske pogodbe, pri tem pa niso opravili vsega avtorskega dela, dogovorjenega s pogodbo.

Kriminalisti so v četrtek obiskali tudi nekdanjo kmetijsko ministrico in nekdanjo predsednico stranke DeSUS Aleksandro Pivec. "Zjutraj so se na mojem domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom SRIPT," je v izjavi za medije danes zapisala Pivčeva. "Le končana strokovna in neodvisna preiskava bo dokončno potrdila, da v primeru SRIPT nisem storila nič nezakonitega," je dodala ob tem.