Krvave sledi na mestu zločina. Foto: PU Celje
Krvave sledi na mestu zločina. Foto: PU Celje

Dogodek se je zgodil že pred časom, saj so bili celjski policisti 3. februarja letos v jutranjih urah obveščeni o množičnem pretepu na Ljubljanski cesti v Celju. Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Celje, osumljencem policija očita kaznivo dejanje sodelovanja v skupini, povzročitve lahke telesne poškodbe, povzročitve težke telesne poškodbe ter nasilništva. Sedmerica je tako osumljena storitve štirih kaznivih dejanj.

V preiskavi so policisti ugotovili, da napadu skupine na dva mladoletnika niso botrovale medsebojne zamere in da napadena mladoletnika nista dajala povoda za nasilno dejanje. Nasilneži so ju napadli zaradi želje po nadvladi nad njima in drugimi mladostniki, zbujanja strahu in uveljavljanja med vrstniki.

Po oceni celjske policije so nasilna dejanja, storjena na tak način, še posebej zahrbtna, zavržna in nedopustna. Mladoletnikov, nad katerima so se znesli, niso zaznamovale zgolj telesne poškodbe, pač pa tudi občutek ponižanja in strahu.

"Vsakršno nasilje je nedopustno. Policisti bomo tudi vnaprej ravnali tako, da bomo prvotno zaščitili žrtve nasilja, zoper osumljene nasilneže pa dosledno ukrepali," so še navedli na Policijski upravi Celje.

Razbita steklenica na kraju dogodka. Foto: PU Celje
Razbita steklenica na kraju dogodka. Foto: PU Celje

Večina sporov in trenj med mladimi se začne na spletu

Tudi v Dijaški skupnosti Celje ostro obsojajo dogodek medvrstniškega nasilja. Kot so zapisali v odzivu, jih žalosti dejstvo, da je do fizičnega nasilja prišlo zaradi vzbujanja strahu in uveljavljanja pred vrstniki. "Takšnih in podobnih dokazovanj je med dijaki vse več, a zdi se nam, da z vseh strani premalo ukrepamo," so zapisali.

Poudarili so, da bo njihova skupna prioriteta tudi v prihodnje povezovanje dijakov z raznovrstnimi projekti, ki ozaveščajo o nevarnostih medvrstniškega nasilja in o pomenu preventive, saj lahko podobni dogodki vodijo v številne težave z duševnim zdravjem.

Opozorili so tudi na dejstvo, da se večina sporov in trenj med mladimi začne na spletu. Vsekakor je treba omejiti občutljive spletne vsebine za mladoletne, obenem pa jih ozaveščati o pomembnih temah že v prvih razredih osnovne šole, saj bomo le tako zadevo delno izkoreninili iz družbe, so zapisali.

"Skupaj s PU-jem Celje zadevo iz februarja jemljemo z največjo mero resnosti, saj ne smemo dopustiti širjenja nasilja po šolah in izven njih, še posebej, če se to sprevrže v množični izgred nad žrtvijo ali dvema," so zapisali in pristojne pozvali k ukrepanju.