Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Šestletni fant je bil na toksikološkem izvidu pozitiven na kokain. Da z njim nekaj ni v redu, je posumila mama, ko je prišla po otroka po obisku pri očetu. Tožil je o hudem glavobolu in bolečinah v trebuhu. "Dejansko me je pogledal z zelo čudnimi očmi, niso mi bile všeč. Bil je zelo napadalen, zelo agresiven."

V prvi lekarni je kupila test na prepovedane substance, pokazal je prisotnost kokaina. Test so ponovili še na urgenci zdravstvenega doma in še enkrat v izolski bolnišnici, oba sta bila pozitivna. Otroku so odkrili tudi šum na srcu.

Kako bi lahko droga prišla v malčkov organizem, ne želi ugibati, otrok ji ne zna povedati ničesar. Niti policiji. "Zadnjih šest mesecev ima sin hude epistakse, krvavi iz nosa, ima zelo pogoste angine."

Oče, 40-letni Pirančan, je v priporu. Ovaden je za omogočanje uživanja prepovedanih drog in zanemarjanje mladoletne osebe ter surovo ravnanje. Mati dečka je več let opozarjala piranski center za socialno delo, da je oče odvisnik.

"So mi dopovedovali in mi tudi dopovedali nekje v podzavesti, da je to povsem normalno in vsakdanja zadeva, da je 15-mesečni otrok dva dni pri očetu, dva dni pri mami, saj naj bi mama bila isto kot oče in oče isto kot mama," je opisovala.

Centru za socialno delo je TV Slovenija zastavila konkretna vprašanja, kaj so od leta 2018 naredili za zaščito otroka, prejeli pa prazne, splošne, generične odgovore, češ da sta se starša dogovorila za stike, pozneje, da o družini niso imeli informacij, da pa je predvsem tisti starš, ki ne ogroža otroka, dolžan nadzirati drugega starša in zaščititi pravice otroka. Šele ko odpovesta oba, se vključi CSD.

"Tudi učiteljica me je poklicala, da je, ko se deček vrne od očeta, zanemarjen, v enem klobčiču, da poje vse nohte," je povedala mama.

Nad socialno službo je obupala in sama poiskala specialiste, ki bi pomagali otroku. Ko pa je obnovila postopek na CSD-ju, "so naredili copy-paste poročila iz 2018".

Tanja Vincelj, ravnateljica dečkove šole, je navedla, da je razredničarka stiske otroka opazila. Šola je s temi stiskami konec maja seznanila CSD Piran, a odziva ni dobila.

Dva meseca se torej piranskemu CSD-ju ne zdi vredno odzvati na resna opozorila. So pa stopili v stik s šolo takoj za tem, ko so prejeli vprašanja TV Slovenija. Oceno ogroženosti otroka in morebitni načrt pomoči bodo sestavljali zdaj, ko je otrok že izkusil kokain. S socialne inšpekcije so nam sporočili, da je bil na centru sprožen nadzor, več bodo sporočili, ko bo končan.

Če bo sodišče odločilo, da je oče kriv, mu za posedovanje droge grozi od enega do 12 let, za zanemarjanje otoka pa do tri leta zapora.

6-letni deček pozitiven na testu za mamila