Razmere za plezanje so bile zelo dobre, težava pa je bila, da se je v lepem sončnem dnevu začel tajati led. Foto: Pixabay
Razmere za plezanje so bile zelo dobre, težava pa je bila, da se je v lepem sončnem dnevu začel tajati led. Foto: Pixabay

Tamkajšnja izpostava televizije NBC v Oregonu navaja, da se je Šumi v torek s skupino prijateljev odpravil na 3400 metrov visok ugasli ognjenik, ki je doslej zahteval življenja že več kot 130 plezalcev. Razmere za plezanje so bile po besedah Šumijeve prijateljice Kimberly Anderson zelo dobre, težava pa je bila, da se je v lepem sončnem dnevu začel tajati led.

Andersonova se je malce pod vrhom gore ustavila, Šumi pa je nadaljeval plezanje, nato mu je spodrsnilo in je omahnil v globino od 200 do 300 metrov. Priskočili so mu na pomoč, med drugim z umetnim dihanjem, dokler ni priletel helikopter gorske reševalne službe, vendar je bilo prepozno. Ob prihodu v bolnišnico v Portlandu so Šumija razglasili za mrtvega.

S Šumijem sta se spoznala maja lani, ko je imela težave z vzponom na isto goro in ji je pomagal, nato sta postala plezalna partnerja, je še pojasnila Andersonova. Šumijeva smrt je po njenih besedah velika izguba za plezalno skupnost, saj je bil izkušen plezalec in dober prijatelj, vedno pripravljen pomagati. Želel je, da bi vsi uživali v gorah, kot je užival sam.

35-letni Šumi se je v ZDA priselil iz Slovenije zaradi študija in tam ni imel družine. Zaposlen je bil pri računalniškem podjetju Jet Reports.