V nesreči zaradi neprilagojene hitrosti je bila poškodovana le pločevina. Foto: MMC RTV SLO
V nesreči zaradi neprilagojene hitrosti je bila poškodovana le pločevina. Foto: MMC RTV SLO
Policija
Policijska uprava Koper je Generalno policijsko upravo obvestila kakšno leto po nesreči. Foto: MMC RTV SLO

1. julij 2013 je bil dan, ko je Hrvaška slavila vstop v Evropsko unijo in z njo so se veselili tudi številni veljaki slovenske policije. Ta dan se je zgodila tudi prometna nesreča, ki jo je povzročil vodja uniformiranih policistov na tej upravi Tomaž Čehovin.

Čeprav na policiji zatrjujejo, da je bila nesreča obravnavana zakonito, na tožilstvu preverjajo, ali kljub vsemu pri obravnavanju nesreče ni bil zlorabljen položaj povzročitelja ali drugih vodilnih na tej upravi.

Kje je bil Čehovin tisti dan in na katerem mejnem prehodu? "Točno na katerem mejnem prehodu ne vem, je pa opravljal službene dolžnosti v Republiki Hrvaški," je pojasnil predstojnik za stike z javnostjo na PU Koper Dimitrij Marušič.

Na policiji po več kot letu in pol dogodek opisujejo takole: Čehovin je zaradi neprilagojene hitrosti v ovinku v Divači izgubil nadzor nad službenim vozilom in s sprednjim, nato pa še z zadnjim delom trčil v kamnito brežino ob cesti. Nesreča se je zgodila ob 6.45, pravijo na policiji, in to takrat, ko se je Čehovin šele vračal domov.

V nesreči ni bil poškodovan, poškodovano je bilo vozilo, večino je pokrila zavarovalnica. Nastala je škoda v višini 3000 evrov, odškodninski zahtevek je bil podan po ustaljeni poti in povzročitelj je plačal odbitno franšizo v višini 180,55 evra.

Tako na koprski upravi kot na Generalni policijski upravi v Ljubljani pravijo, da ob pregledu dokumentacije niso ugotovili nepravilnosti.

Pri prometnih nesrečah prve kategorije voznik ali udeleženec ni dolžan obvestiti policije. Policija te prometne nesreče zato niti ni obravnavala, je pa Čehovin obvestil svojega neposrednega vodjo, direktorja PU Koper Danimirja Rebca.

Pa vendarle, gre za vodjo uniformirane policije, ne nazadnje za službeno vozilo. Ali ne bi bilo primerno, da bi poklical policijo, policijsko patruljo, da si ogleda kraj nesreče in preveri njegove psihofizične sposobnosti? "Tako kot sem rekel, on se je pač odločil na podlagi veljavnih predpisov," je odgovoril Marušič.

A na specializiranem državnem tožilstvu so se očitno le odločili, da bodo preverili, ali je bil morda to jutro kdo zaradi svojega položaja obravnavan drugače, kot bi bil kak policist brez položaja ali pa civilist. Na tožilstvu še pravijo, da je sodelovanje z Generalno policijsko upravo korektno, da pa so jih o nesreči obvestili dobro leto po nesreči.