Foto: BoBo
Foto: BoBo

Primer je bil pravnomočno razsojen tik pred 10-letnim zastaranjem, sodišče ima za ponovno odločanje na voljo dve leti, piše Delo.

Senat vrhovnega sodišča je sodbo po pisanju časopisa razveljavil iz procesnih razlogov. Presodil je, da je nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski v tem primeru nastopal kot primarni insajder, zato bi mu moralo sodišče prve stopnje dati možnost izpodbijanja domneve, da je se je okoristil z notranjo informacijo oz. jo zlorabil. Ob tem je presodil, da argumentacija sodišča glede naklepa Kryžanowskega ni zadostna.

Senat je pripomnil še, da si ni mogoče predstavljati, da bi obsojenec lahko zlorabil notranjo informacijo in si pridobil prednost pred drugimi vlagatelji, saj da je 16. aprila 2008 za Finance dejal, da je bilo poslovanje v prvem četrtletju družbe odlično, zato se lahko domneva, da je s tem informacija že postala javna, še navaja časopis.

Tožilstvo je Kryžanowskemu očitalo, da je leta 2008 med 16. in 21. aprilom, le nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov družbe, s katerimi je bil kot predsednik uprave Petrola seznanjen, kupil za 63.000 evrov delnic družbe, katerih vrednost je pozneje zrasla.

Okrajno sodišče je leta 2013 Kryžanowskega sprva oprostilo očitkov, a je mariborsko višje sodišče sodbo razveljavilo, v ponovljenem sojenju pa je bil obsojen na enoletno pogojno kazen. Višje sodišče je v primeru čakalo ustavno sodišče, ki je presodilo, da člen kazenskega zakonika, ki določa, da je zloraba notranjih informacij kaznivo dejanje, ni neustaven, nato pa aprila 2018 tik pred zastaranjem primera pritrdilo sodbi prvostopenjskega sodišča, da je Kryžanowski zlorabil notranje informacije pri nakupu delnic družbe.