Z imenovanjem Bitenca in Bajuka se končuje burno kadrovsko dogajanje zadnjih mesecev v Petrolu. Foto: BoBo
Z imenovanjem Bitenca in Bajuka se končuje burno kadrovsko dogajanje zadnjih mesecev v Petrolu. Foto: BoBo

Nadzorni svet Petrola je v ponedeljek za petletni mandat imenoval celotno tričlansko upravo. "Nova uprava bo nadaljevala transformacijo iz naftnega trgovca v energetsko družbo v povezavi s trajnostjo in mobilnostjo," je napovedala nova predsednica uprave Nada Drobne Popović, ki je danes uradno nastopila mandat. 11. marca se ji bosta pridružila še Matija Bitenc in Jože Bajuk. "Nadzorni svet je predlog sprejel soglasno in je prepričan, da bo nova uprava uspešno peljala Petrol naprej," je na novinarski konferenci dejal namestnik predsednice nadzornega sveta družbe Sašo Berger.

Matija Bitenc. Foto: BoBo
Matija Bitenc. Foto: BoBo

Novi član uprave Matija Bitenc je po navedbah iz Petrola univerzitetni diplomirani ekonomist z opravljenim magisterijem in licenco specializacije v finančni stroki CFA. Deloval je v družbah Zavarovalnice Triglav in Deloitte Slovenija in bo po besedah Drobne Popovičeve s svojimi izkušnjami lahko prispeval k načrtovanju Petrolovih naložb in njihovi utemeljitvi, "kar je bilo v preteklosti eden od predmetov polemik" med upravo in nadzornim svetom, katerega predsednica je bila pred nastopom nove funkcije predsednica uprave Petrola.

Jože Bajuk. Foto: BoBo
Jože Bajuk. Foto: BoBo

Jože Bajuk je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim magisterijem sociologije. Predtem je deloval v družbi Interenergo. Upravo naj bi okrepil z izkušnjami iz energetike, predvsem iz jugovzhodne Evrope, ki je "strateškega pomena tudi za razvoj in rast Petrola", je svojo izbiro pojasnila Drobne Popovičeva. "Ambicije Petrola gredo v smer obnovljivih virov, trgovanja in podpore ciljem trajnostnega razvoja," je dodala.

Dvig čistega dobička nad 100 milijonov evrov

Petrol ima po njenih navedbah cilje postavljene zelo visoko. Letos načrtuje prvič dvig bruto dobička iz poslovanja nad 200 milijonov evrov in dvig čistega dobička nad 100 milijonov evrov. Ambiciozna je tudi strategija, ki velja do leta 2022. Ker določenih prevzemov na področju mobilnosti nismo izpeljali, bomo morali izpad nadomestiti v osnovni dejavnosti, ki je še vedno dobičkonosna, je napovedala.

"Tako pri osnovnem poslu kot v vsaki dejavnosti, ki jo bomo dodali, želimo biti najboljši," je poudarila in razkrila, da bo v ospredju energetika, na tem področju v naslednjih petih letih načrtujejo največje investicijske izdatke. Zadolževanje bo po njenih zagotovilih ostalo v mejah 1,5- do 2,5-kratnika neto dolga na bruto dobiček iz poslovanja.

Veliko prostora nova uprava tako vidi v rasti osnovne dejavnosti in energetike, medtem ko na področju mobilnosti kratkoročno neke rasti še ne bo. "Ko bo prišlo do resne transformacije v mobilnosti, pa moramo biti pripravljeni," je menila. Na področju obnovljivih virov Petrol stavi na veter, sonce, tudi hidrologijo, in sicer tako na domačem trgu kot v regiji.

Nova uprava Petrola. Foto: BoBo
Nova uprava Petrola. Foto: BoBo

Iz nadzornega sveta na čelo uprave

Drobne Popovićeva, ki se je po sporazumnem odstopu treh nekdanjih članov uprave na čelu s Tomažem Berločnikom v upravo kot začasna predsednica zavihtela z mesta prve nadzornice, je zaradi dokončnega imenovanja na vrh enega največjih podjetij v državi odstopila iz nadzornega sveta. Z imenovanjem Bitenca in Bajuka se tako končuje burno kadrovsko dogajanje zadnjih mesecev v Petrolu.

Drobne Popovićeva je vodenje podjetja začasno prevzela 25. oktobra, potem ko je nadzorni svet družbe, ki ga je vodila do tedaj, dan prej z Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebernakom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata.

Med razlogi za odhod je uprava skupaj z nadzorniki navedla le razhajanja glede izvajanja strategije družbe, vsebino dogovora o sporazumnem odhodu pa označila za zaupno, kar je vznemirilo tako javnost kot politiko.

Vlada je pojasnila zahtevala od Slovenskega državnega holdinga (SDH), primer je obravnavala tudi komisija DZ-ja za nadzor javnih financ. SDH je k posredovanju več informacij pozval nadzorni svet Petrola in tudi zahteval sklic skupščine. Delničarji so na njej lahko slišali dve plati zgodbe, nadzornikov in nekdanje uprave, ki sta bili različni.

Nadzorniki so trdili, da uprava namerno ni upoštevala njihovih opozoril, da so izračuni glede načrtovanih naložb in zadolženosti (oboje bi močno presegalo predvidene vrednosti v strategiji družbe) napačni, zaradi česar je izgubila njihovo zaupanje. Nekdanja uprava pa je trdila, da je v izračunih res nastal lapsus, da pa bi se ga dalo popraviti in družbi ne bi nastala škoda, ter dejala, da je nadzornike razumela, da mora s položaja oditi zaradi razhajanja v strategiji, ne zaradi napake.

Drobne Popovićeva je sicer šesta oseba na čelu Petrola v samostojni Sloveniji. Berločnik je bil na čelu Petrola od februarja 2011, ko je nasledil Aleksandra Svetelška. Pred Svetelškom so Petrol po osamosvojitvi Slovenije vodili Marko Kryžanowski, Janez Lotrič in Franc Premk.