Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Verhovnikov zagovornik Igor Weindorfer se je zoper sodbo pritožil, ne le zaradi višine izrečene kazni, pač pa tudi zaradi kvalifikacije kaznivega dejanja – poskusa umora na zahrbten način. Odvetnik je po pisanju Večera trdil, da je očitek tožilstva pretiran in da bi obtoženemu lahko sodili kvečjemu za poskus uboja.

Njegova stranka se je nato odločila dejanje priznati, saj se je zavedala, da boljše ponudbe za primer priznanja od tožilstva ne bo dobila glede na to, da kazenski zakonik za sojenje v rednem postopku predpisuje kazen od 15 do 30 let zapora, dodaja Večer.

"Ni bilo dokazano, da bi bilo dejanje storjeno na zahrbten način in iz drugih nizkotnih nagibov," je obramba ponovila tudi na pritožbeni seji višjega sodišča in s pritožbo uspela. Višje sodišče v Mariboru je sodbo razveljavilo in primer vrnilo v vnovično sojenje na prvo stopnjo.

Žrtev je pričakal v zasedi, a je ni zvabil na poseben kraj

Višje sodnice po poročanju Večera namreč menijo, da čeprav je Verhovnik oškodovanca pred njegovim domom počakal v zasedi in ga napadel, ko je bil ta proti njemu obrnjen s hrbtom in je sklonjen božal psa, s tem ni bil izpolnjen zakonski znak kaznivega dejanja poskusa umora na zahrbten način. O zahrbtnosti bi govorili, če bi obtoženi oškodovanca pred napadom pod pretvezo zvabil na neko mesto.

Verhovnik v kazenskem postopku ni sam, saj je pomoči pri dejanju obtožena tudi njegova žena Patricija Verhovnik. Na predobravnavnem naroku krivde ni priznala, kdaj se bo zoper njo začelo sojenje, pa še ni znano.

Poskus umora se je zgodil 16. januarja letos v poznih večernih urah, ko se je 24-letni Verhovnik pripeljal v Poljčane in enako starega nekdanjega partnerja svoje žene pričakal v bližini njegovega doma, da bi ga umoril. Z nožem ga je večkrat zabodel, nato pa je oškodovancu uspelo pobegniti.