Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Šola mora odpuščeno učiteljico Cveto Hojnik v osmih dneh pozvati nazaj na delo in ji vpisali delovno dobo od dneva prenehanja delovnega razmerja, poroča spletni Večer.

Šola je učiteljico odpustila januarja lani, ker naj bi s poučevanjem na dveh šolah v javni mreži prekršila konkurenčno prepoved. Hojnikova je bila namreč za nedoločen čas s polovičnim delovnim časom zaposlena kot učiteljica oblikovanja in tehničnega pouka na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, enake predmete pa je poučevala tudi na Lesarski šoli v Mariboru in Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti.

Za lesarsko šolo je dobila soglasje, za poučevanje v Murski Soboti pa ne, saj je ravnateljica Nadja Jager Popović trdila, da gre za konkurenčno dejavnost. Hojnikovo, ki je kljub temu še naprej poučevala, je na koncu odpustila.

Učiteljica s tožbo na prvi stopnji delovnega sodišča ni uspela, je pa po pritožbi uspela na višjem delovnem sodišču. To je presodilo, da učitelj s poučevanjem na dveh šolah v javni mreži ne more storiti dejanja konkurenčne prepovedi.

Šola mora učiteljico zdaj v osmih dneh pozvati nazaj na delo in ji vpisali delovno dobo od dneva prenehanja delovnega razmerja. O delu, ki se nanaša na povračilo plač od dneva, ko je bila odpuščena, do vrnitve, pa bo moralo prvostopenjsko sodišče odločiti še enkrat.

Po poročanju Večera je ravnateljica Jager Popović v zadnjih dveh letih odpustila tri zaposlene – z enim se je zunajsodno poravnala, dve tožbi pa je izgubila. Med drugim je višje delovno in socialno sodišče lani v celoti potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča o nezakoniti odpovedi delovnega razmerja učitelju Srednje šole za oblikovanje Maribor in sindikalnemu zaupniku Dejanu Paski.