Sodišče je Janezu Janši kazen znižalo na 500 evrov, stranki pa na 4.200. Foto: BoBo

Ljubljansko okrajno sodišče je stranki SDS prisodilo 20.000 evrov kazni, Janši pa 2.000 evrov kazni zaradi kršitve zakona o političnih strankah. V SDS-u so se na odločitev sodišča pritožili, višje sodišče pa je zdaj kazni znižalo, je poročal časopis Dnevnik. O pritožbi zoper globo v zadevi posojilo Dijane Đuđić sicer višje sodišče še ni odločilo, tako da se bo lahko kazen še bolj znižala.

Sporni sta bili dve posojili, in sicer 450.000 evrov so si izposodili od Dijane Đuđić in 60.000 evrov od Novih obzorij, zaradi česar je Računsko sodišče marca lani zoper stranko vložilo dva obdolžilna predloga.

SDS je namreč decembra 2017 po dvoodstotni obrestni meri najel 450.000 evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki Srbski v BiH-u. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je januarja lani na novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS-a Janez Janša. Načrpano posojilo so po tistem, ko je Računsko sodišče presodilo, da gre za kršitve zakona, vrnili.