Silvo Plut v Sloveniji že prestaja kazen zaradi krutega umora. Foto: RTVSLO
Silvo Plut v Sloveniji že prestaja kazen zaradi krutega umora. Foto: RTVSLO

Silvo Plut, ki mu sodijo v odsotnosti, je obtožen, da je 18. novembra 2004 v bližini Aleksinca na jugu Srbije z nožem na grozljiv način umoril Jasmino Djošić. Grozi mu desetletna zaporna kazen.

Predsednik okrožnega sodišča v Nišu je na začetku sojenja kot pričo zaslišal očeta pokojne Jasmine. Ta je od sodišča zahteval, naj od Pluta izve, ali je bil umor njegove hčerke naročen in plačan. V petek bodo zaslišali izvedence, sodišče pa bo dobilo na vpogled tudi kriminalistično dokumentacijo.

Plut naj bi dekle 12-krat zabodel z nožem in jo popolnoma razkosal. Nato je pobegnil v Slovenijo, srbske oblasti pa so za njim razpisale mednarodno tiralico. Ker Slovenija ni hotela izročiti lastnega državljana, so srbske oblasti zaprosile za vročitev obtožnice, kar pa slovenskim oblastem ni uspelo, saj niso vedele, kje se zadržuje Plut, dokler ga niso zajeli po umoru na Jančah.

Zaradi umora Ljubice Ulčar in poskusa umora Mirka Ulčarja februarja na Jančah je bil Plut v Sloveniji obsojen na enotno kazen 30 let zapora.