Kriminalisti so napisali ovadbe zaradi domnevnih malverzacij  pri menedžerskem prevzemu Iskratela. Foto: BoBo
Kriminalisti so napisali ovadbe zaradi domnevnih malverzacij pri menedžerskem prevzemu Iskratela. Foto: BoBo
Sum nezakonitega prevzemanja Iskratela

Kazniva dejanja naj bi bila storjena ob izstopu nemškega Siemensa in Gorenjske banke iz lastništva kranjskega Iskratela ter pri poznejšem menedžersko-delavskem prevzemu Iskratela, naslednika nekdanje Iskre Kranj.

Med ovadenimi naj bi bila po neuradnih podatkih nekdanji predsednik uprave Gorenjske banke Gorazd Trček in nekdanji član uprave Gorenjske banke Srečko Korber.

Iz Iskratela pa naj bi bila med ovadenimi že nekdanji dolgoletni generalni direktor Andrej Polenec, ki je tudi med večjimi lastniki družbe, in nekdanji finančni direktor Metod Zaplotnik.

Nenavadno trgovanje z deleži Iskratela
Kranjski policisti so tako sporočili, da so osumljenci v sredini leta 2009 banki omogočili, da je za nekaj več kot 45.000 evrov kupila izstopni delež evropskega tehnološkega velikana v osnovnem kapitalu gorenjske tehnološke družbe (Iskratela), potem pa ga je za 20 milijonov evrov gorenjski družbi še isti dan prodala nazaj. S tem je bila družba oškodovana za 20 milijonov evrov, banka pa si je pridobila protipravno korist.

Banka je po tej prodaji, vendar v drugem poslu, za okoli 8,5 milijona evrov prodala še svoj kontrolni delež. Čeprav je bil posel sklenjen v letu 2009, je bila kupnina plačana šele na začetku lanskega leta. Omenjeni vodstveni delavci so po ugotovitvah kriminalistov svoj položaj zlorabili tudi nekaj dni pozneje, ko so v povezavi z menedžerskim prevzemom tehnološke družbe še neustanovljenemu finančnemu holdingu podelili možnost za nakup deleža te družbe.

Holdinška družba je še isti dan po dogovoru za 2,2 milijona evrov posel tudi izpeljala, čeprav bi za sveženj delnic morala odšteti več kot osem milijonov evrov. Za zlorabo položaja je zagrožena zaporna kazen do osem let zapora. Za kazniva dejanja pravnih oseb pa se sme predpisati denarno kazen, odvzem premoženja, prenehanje pravne osebe ali pa prepovedati razpolaganje z vrednostnimi papirji, katerih imetnica je.

Banka ne komentira, Iskratel recikliral izjavo
V Gorenjski banki so pojasnili, da niso seznanjeni z ovadbo, zato niso komentirali. Kriminalisti pa so pod drobnogled vzeli še nekatere druge pretekle posle Gorenjske banke, v zvezi s katerimi je v teku tudi več sodnih postopkov. "Dosedanje ugotovitve banke v teh primerih ne kažejo, da bi nekdanja uprava kakor koli škodovala banki oziroma ravnala nezakonito," so poudarili.

V Iskratelu so medtem odgovorili enako kot aprila na pisanje Dnevnika. Po njihovih besedah sta leta 2009 Siemens in Gorenjska banka izstopila iz Iskratela. Pri izstopu družbenika pa je vedno družba tista, ki je dolžna družbeniku, ki je izstopil, izplačati ocenjeno vrednost poslovnega deleža, pojasnjujejo v Iskratelu.

Menedžment je nato skupaj z zaposlenimi ustanovil družbo Fintel, ki je 2011 kupila 17,235 odstotka lastnega deleža v Iskratelu s ciljem, da v vmesni oziroma prehodni fazi izvede prestrukturiranje in v nadaljevanju aktivno poišče potencialne strateške partnerje, ki bi tudi na dolgi rok zagotavljali nadaljnji razvoj in stabilnost Iskratela. Ponudba zaposlenim je bila popolnoma pregledna, cena za delež, ki ga je kupil Fintel, pa je temeljila na doseženi ceni, ki jo je ob svojem izstopu dosegel Siemens, so še poudarili v Iskratelu.

Sum nezakonitega prevzemanja Iskratela