Prijatelj se je zaradi mešetarjenja z zemljišči na Orleški gmajni moral znova zglasiti v zaporu. Foto: Eugenija Carl
Prijatelj se je zaradi mešetarjenja z zemljišči na Orleški gmajni moral znova zglasiti v zaporu. Foto: Eugenija Carl

Na ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da je komisija za pogojni odpust Prijateljevo vlogo obravnavala že 16. septembra, ko je obsojenec že prestal več kot tri četrtine kazni, a jo je takrat, ker je bil zoper njega odprt še en kazenski postopek, zavrnili.

"Srečko Prijatelj je 8. 10. 2014 na komisijo naslovil novo vlogo, ki ji je predložil tudi sklep, da je sodišče zaradi odstopa tožilca od pregona preiskavo ustavilo. Ker je bil edini razlog za negativno odločitev komisije z dne 16. 9. 2014 ravno odprt kazenski postopek, je predsednik komisije sklical novo sejo, ki se je zgodila dne 21. 10. 2014 in na kateri je bil v luči novega dejstva sprejet sklep, da se vlagatelja 30. 10. 2014 pogojno odpusti s prestajanja kazni zapora," so še pojasnili na ministrstvu.

Obsojen na skupno kazen šestih let zapora
Srečko Prijatelj, ki je zaradi izsiljevanja že prestal štiriletno zaporno kazen, se je sicer februarja letos vrnil nazaj v zapor, kjer bi moral biti še dve leti. Pred dobrim letom so ga na koprskem okrožnem sodišču skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Luke Koper Robertom Časarjem, ki je na begu že leto dni, in nepremičninskim posrednikom Marjanom Mikužem obsodili zaradi mešetarjenja z zemljišči na Orleški gmajni.

Prijatelju so zaradi napeljevanja k dajanju daril in sprejemanja daril izrekli tri leta zapora, višje sodišče pa mu je kazen znižalo in mu izreklo enotno kazen šestih let, v katero je vštelo tudi prvo kazen štirih let zapora zaradi izsiljevanja Marjana Mikuža in nezakonite posesti orožja.

To kazen je Prijatelj skoraj v celoti prestal, 11. decembra lani pa mu je direktor zapora na Dobu, ko še niso vedeli za novo pravnomočno sodbo, odobril predčasni odpust. Pogojni odpust je sicer mogoč največ tri mesece pred iztekom kazni.