Foto: BoBo
Foto: BoBo

S PU-ja Celje so sporočili, da so njihovi kriminalisti končali preiskavo sumov storitev več kaznivih dejanj s področja korupcije oz. glede dajanja in prejemanja podkupnin. Zbrali so dovolj dokazov, uporabljali so tudi prikrite preiskovalne ukrepe, zoper štiri javne uslužbence dveh občin na celjskem območju, ki so od leta 2015 zlorabljali svoj položaj in so v postopkih javnih naročil od ponudnikov gradbenih storitev "zahtevali in sprejemali denarne nagrade, darila ter druge koristi".

"Štirje osumljeni občinski uslužbenci so bili odgovorni za pripravo razpisne dokumentacije oz. so vodili postopke javnega naročanja. Pri tem so prilagodili razpisne pogoje, tako da so ustrezali samo točno določenemu ponudniku, ali pa so namerno razveljavili postopek javnega naročanja in nato ob ponovni izvedbi privilegiranega ponudnika seznanili s konkurenčnimi ponudbami ter ga tako postavili v privilegiran položaj, saj je oddal ponudbo, ki je bila ugodnejša od konkurence," so pojasnili na PU-ju Celje.

Javni uslužbenci so se v postopkih evidenčnega javnega naročanja s ponudniki tudi dogovorili, da so jim posredovali več različnih ponudb, po prejetju vseh ponudb pa so posegli v že prejete ponudbe in so nadomestili ponudbo točno določenega ponudnika z ugodnejšo ponudbo, s čimer so mu omogočili pridobitev posla in najvišji možen dobiček glede na konkurenčne ponudbe, so navedli.

Pri naročilih, kjer ni treba izvesti objave javnega naročila na portalu, pa so izbrali svoje favorizirane ponudnike s pomočjo t. i. konkurenčnih ponudb, kar pomeni, da se je postopek javnega naročanja izvedel zgolj formalno, saj so izbrali najugodnejšo ponudbo že vnaprej izbranega ponudnika.

Kriminalisti so v sklopu preiskave med drugim ugotovili, da so se za prejem nasprotnih ponudb dogovarjali tudi ponudniki, ki so si "usluge" vračali, s čimer so drug drugemu omogočali, da so lahko pridobivali posle in izrivali konkurenco.

"Ponudniki storitev so z izmenjavo konkurenčnih ponudb in dajanjem nezakonitih nagrad ter daril izpodrivali zdravo in za normalno funkcioniranje trga nujno potrebno konkurenco. Na takšen način so ustvarjali monopol na določenem območju, pri čemer so neupravičeno ustvarjali t.i. ekstra dobiček, saj jim je to omogočalo, da so podajali ponudbe, ki so bistveno presegale realne vrednosti na trgu. Pri tem ne gre spregledati, da ponudniki storitev niso stremeli k temu, da bi kot najugodnejši ponudniki na trgu pridobili posel v vrednosti, ki bi upravičevala porabljena sredstva in opravljeno storitev, ampak so namerno višali ceno, saj so se zavedali, da bodo dogovorjene konkurenčne ponudbe kljub temu presegale vrednost njihovih ponudb, s čimer so si na nezakonit način pridobivali protipravno premoženjsko korist," so še pojasnili na PU-ju Celje in poudarili, da so se zaradi tega dvignile cene storitev na trgu, kar je pripomoglo k višjim dobičkom, posledično pa tudi k višji porabi javnih sredstev za izvajanje gradbenih storitev. Kar se je dogajalo tako pri projektiranju, gradnji in nadzoru.

Povezani tudi ponudniki storitev

"Prav tako je na podlagi ugotovitev preiskave mogoče trditi, da so bili izvajalci med vsemi fazami med seboj povezani oz. so imeli prijateljski odnos, zaradi česar se utemeljeno poraja vprašanje o ustrezni izvedbi nadzora nad izvedenim delom kakor tudi o kakovosti izvedenih del. Ponudniki storitev so si med seboj izmenjali več kot sto konkurenčnih ponudb," so ugotovili celjski kriminalisti.

Ob tem so dodali, da je veliko premoženjsko škodo občinskim blagajnam in državnemu proračunu zelo težko oceniti, saj je z omenjenim dejanji nastajala škoda tudi posredno, ko se je dvigala realna vrednost za opravljanje gradbenih storitev.

Omenjena kazniva dejanja so kriminalisti začeli preiskovati leta 2019, pri tem pa izvedli več kot sto posameznih preiskovalnih dejanj. Zoper štirinajst fizičnih in šest pravnih oseb so podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve dvaindvajsetih kaznivih dejanj s področja korupcije.

Korupcija pri javnem naročanju