Preiskava poteka po vsej Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Preiskava poteka po vsej Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Tako kot to velja za druge primere, jaz o tem ne želim in ne smem biti predhodno obveščen, ker bi to lahko pomenilo skušnjavo, v katero niti nočem pasti. To bi namreč pomenilo, da bi se lahko mešal v postopke tistih, ki so pristojni in odgovorni za svoja ravnanja. Tukaj mislim na organe pregona.

Borut Pahor, ki ga je o dogajanju obvestila notranja ministrica Katarina Kresal
Zmago Jelinčič, Srečko Prijatelj, Milan Pogačnik, Anton Štihec, Robert Časar
Domnevno vpleteni - Anton Štihec sicer ni bil pridržan. Foto: MMC RTV SLO

Gre za naklep notranje ministrice Katarine Kresal, da spravi iz vladajoče ekipe ministra Pogačnika, zruši SNS, mene pa spravi iz političnega prostora.

Zmago Jelinčič
Dokument
Operativne dejavnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo. V kriminalistični akciji sodeluje 60 kriminalistov in 22 policistov. Foto: MMC RTV SLO

Prvi izmed dveh osumljencev je od drugega zahteval določeno korist, povezano s statusom zemljišč, drugi pa mu je to glede na funkcijo obljubil, s čimer so bili izpolnjeni vsi znaki kaznivega dejanja dajanja in jemanja podkupnine.

Opis enega izmed domnevnih kaznivih dejanj, Aleksander Jevšek
Policija
Policija naj bi opravila pet hišnih preiskav, obiskala pa je tudi državne institucije. Foto: MMC RTV SLO
Politiki pod drobnogledom kriminalistov
Pahor o preiskavi politikov
Zaradi podkupovanja zaslišali visoke politične predstavnike
Jevšek o poteku preiskave

Čez dan so bili pridržani štirje: Srečko Prijatelj, Zmago Jelinčič (oba poslanca SNS-a), minister za kmetijstvo Milan Pogačnik in nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar.

Vse skupaj se je začelo s preiskavo gospodarske kriminalitete na področju PU-ja Koper, kjer naj bi gospodarsko družbo (po neuradnih informacijah naj bi šlo za Luko Koper) oškodovali za 3,8 milijona evrov. Direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je na tiskovni konferenci pojasnil, da policija preiskuje sum kaznivega dejanja izsiljevanja, dajanja in prejemanja daril; sum kaznivega dejanja dajanja in sprejemanja podkupnin ter sum kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksploziva. Vsa omenjena kazniva dejanja niso nujno povezana, kriminalisti pa so jih zaznali med preiskavo suma gospodarskega kriminala, ki se je začela sredi preteklega leta.

Po grožnji s smrtjo podlegel izsiljevalcu?
Dve osebi so okoli poldneva pridržali med sumom izvajanja kaznivega dejanja izsiljevanja. Jevšek je povedal, da je ena izmed njiju drugi že dlje časa grozila z orožjem, zato ji je druga oseba izročila 323.000 evrov. Obema so takoj po dejanju odvzeli prostost in zasegli omenjeno vsoto.

Jevšek ni želel potrditi, ali je človek, ki je denar izročil domnevnemu izsiljevalcu, delal v dogovoru s policijo kot policijski sodelavec. Kot razlog za to je navedel, da je zadeva še v postopku preiskave, dogodek pa naj bi se zgodil na območju Nove Gorice. Spletne Finance navajajo, da naj bi bil izsiljevalec Srečko Prijatelj, poslanec SNS-a. Jevšek o imenih ni želel govoriti.

Izjavo Aleksandra Jevška si lahko ogledate in poslušate v priloženem videoposnetku.

Podpora pri interpelaciji v zameno za postavitev letalskega muzeja?
A to naj bi bil le del zgodbe, saj so kriminalisti s prisluhi odkrili tudi sume drugih kaznivih dejanj, ki niso nujno povezana z omenjenim podjetjem. Tako naj bi do ministra za kmetijstvo Pogačnika prišli prav prek prikritih preiskovalnih metod, neuradno pa naj bi šlo za dogovarjanje z Jelinčičem, ki naj bi Pogačniku pomagal pri interpelaciji, v zameno za to, da bi na območju Murske Sobote postavili letalski muzej. Druga možnost naj bi bil zakon o kmetijskih zemljiščih, kjer je Pogačniku z glasovi pomagal prav SNS.

Prvi mož nacionalne stranke je po koncu preiskave na njegovem domu (trajala je do pol devete ure zvečer) pojasnil, da iz odredbe o preiskavi izhaja, da mu očitajo prvo od obeh omenjenih možnosti in da zaradi nje policija predvideva, da obstaja utemeljen sum, da je minister Pogačnik storil kaznivo dejanje jemanja podkupnine, sam pa naj bi storil kaznivo dejanje dajanja podkupnine.

Čeferin: Ubranili se bomo z lahkoto
Kot pravi Jelinčičev odvetnik Aleksander Čeferin, tudi če bi res prišlo do telefonskega pogovora, v katerem bi Jelinčič Pogačniku obljubil podporo pri interpelaciji v zameno za postavitev letalskega muzeja v Murski Soboti, ne bi mogli govoriti o kaznivem dejanju. "Prepričan sem, da se bomo z lahkoto ubranili, saj ni bilo sledu o kaznivem dejanju," je dodal.

Čudno se mu zdi, da je odredbo za hišno preiskavo pri Jelinčiču izdalo Okrožno sodišče v Kopru, saj se očitano dejanje v ničemer ne nanaša na preiskavo Luke Koper: "Očitno je bila zgodba širša, vendar o tem midva ne veva ničesar." Jelinčič je zato po njegovem mnenju v postopek, ki se je delal na Okrožnem sodišču v Kopru, padel kot kolateralna škoda, saj z njim nima ničesar. Poleg tega v odredbi piše, da se lahko preiskavo izvede tudi ponoči oz. zunaj delavnika. "Takšne odločbe še nisem videl," je še opozoril odvetnik.

Jelinčič: Gre za maščevanje Kresalove
Zaradi omenjenih sumov so kriminalisti več ur preiskovali prostore poslanske skupine SNS-a v DZ-ju, nato pa so v spremstvu Jelinčiča odšli še na njegov dom, kjer so prostori stranke SNS. Prvak SNS-a je pri tem novinarjem dejal, da gre pri vsem skupaj za protiudarec ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Ministrica naj bi se mu maščevala, trdi Jelinčič, zaradi njegovega stalnega zavzemanja za slovenske nacionalne pravice, za slovensko ozemlje, proti izbrisanim in za slovenske državljane, je sporočila novinarka TV Slovenija Tadeja Anžlovar. Prvi mož SNS-a meni še, da želi Kresalova tako iz vladajoče ekipe spraviti ministra Pogačnika, zrušiti SNS, njega pa spraviti iz političnega prostora.

In kaj meni o informacijah, da je bil Prijatelj zasačen pri jemanju podkupnine? Najprej je treba dobiti resno obvestilo o tem, odgovarja in dodaja, da bo, če se bo izkazalo, da je to res, stranka takoj ukrepala in poslanca izključila.

Jelinčiču zasegli dva računalnika in nekaj dokumentacije
Iz Jelinčičeve pisarne v DZ-ju in sedeža stranke so kriminalisti odnesli dva njegova računalnika, pa tudi nekaj dokumentacije, vezane na letalski muzej. Med dokumenti je bil po Jelinčičevih besedah tudi tisti, ki govori o tem, da se je na dan nogometne tekme med Slovenijo in Rusijo v Mariboru v hotelu Radin v Radencih srečal s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem, ministrom Pogačnikom, državnim sekretarjem v kabinetu premierja Andrejem Horvatom in županom Murske Sobote Antonom Štihcem. "Pogovarjali smo se, kako bomo čim prej začeli graditi ta letalski muzej," je pojasnil poslanec.

Štihec ni bil priprt
Župan Murske Sobote, kjer naj bi zgradili letališki muzej, za katerega si že dolgo prizadeva Jelinčič, ni med pridržanimi, čeprav je bilo sprva slišati drugače. Za lokalno radijsko postajo je dejal, da sam z omenjenimi kaznivimi dejanji ni povezan in da ni med osumljenci. Pri preiskavi naj bi sodeloval prostovoljno.

Njegove prostore so na občini Murska Sobota po njegovih besedah preiskali zato, ker naj bi bili v njih dokumentacija in zapisi elektronskih komunikacij, ki se nanašajo na prenos kmetijskih zemljišč na občino z namenom gradnje letalskega muzeja. Preiskovalni sodnik je namreč menil, da je kmetijsko ministrstvo dokumente o teh zemljiščih že posredovalo na občino, je pojasnil Štihec in dodal, da v resnici korespondence o tem sploh ni bilo. Občina tudi ni nikakor povezana z zemljišči, ki naj bi bila namenjena za logistični center Luke Koper, je sklenil.

Policisti prvič v zgodovini v slovenskem DZ-ju
Policisti so bili na delu še v prostorih ministrstva za kmetijstvo (premierja Boruta Pahorja so o tem obvestili po prihodu) in občine Murska Sobota. "Danes je bila v prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS opravljena policijska preiskava. Z ministrom dr. Milanom Pogačnikom so kriminalisti opravili razgovor. Ministrstvo je kriminalistom predalo vso zahtevano dokumentacijo in s policijo tudi korektno sodeluje. Več informacij ministrstvo trenutno ne more posredovati, ker preiskava še poteka in jo vodi kriminalistična policija," je dogajanje komentirala Pogačnikova ekipa.

Kriminalisti bodo preiskavo nadaljevali še vso noč, pa tudi v prihodnjih dneh.

V zgodbo vpletena tudi žena Srečka Prijatelja?
Današnje dogajanje je sicer rezultat večmesečne kriminalistične preiskave. Predmet naj bi bile nepravilnosti v zvezi z zemljišči za golfigrišča na Primorskem, o čemer poroča večina medijev, spletne Finance pa pišejo, da gre za sporno preprodajo zemljišč na Orleški gmajni v Sežani ter domnevno sporne posle z nepremičninami v Prekmurju. Po njihovih navedbah naj bi bila prek novogoriškega podjetja Premik Invest oz. nepremičninske družbe Premik net vpletena tudi žena Srečka Prijatelja.

Po nepotrjenih informacijah naj bi bil v zgodbo vpleten tudi direktor družbe Inženiring Graj Robert Graj, ki je za Luko Koper med Časarjevim vodenjem v Prekmurju urejal postopke za gradnjo logističnega centra Panonija v Beltincih.

Preiskava že več mesecev poteka v več slovenskih mestih
Predstavnik za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija je v sporočilu za javnost zapisal: "V zaključni akciji, ki poteka na območjih Policijskih uprav Koper, Nova Gorica, Ljubljana in Murska Sobota, policija izvaja hišne preiskave pri različnih fizičnih osebah in v prostorih določenih državnih institucij, kjer se iščejo poslovna dokumentacija in drugi materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku."

Tako kot to velja za druge primere, jaz o tem ne želim in ne smem biti predhodno obveščen, ker bi to lahko pomenilo skušnjavo, v katero niti nočem pasti. To bi namreč pomenilo, da bi se lahko mešal v postopke tistih, ki so pristojni in odgovorni za svoja ravnanja. Tukaj mislim na organe pregona.

Borut Pahor, ki ga je o dogajanju obvestila notranja ministrica Katarina Kresal

Gre za naklep notranje ministrice Katarine Kresal, da spravi iz vladajoče ekipe ministra Pogačnika, zruši SNS, mene pa spravi iz političnega prostora.

Zmago Jelinčič

Prvi izmed dveh osumljencev je od drugega zahteval določeno korist, povezano s statusom zemljišč, drugi pa mu je to glede na funkcijo obljubil, s čimer so bili izpolnjeni vsi znaki kaznivega dejanja dajanja in jemanja podkupnine.

Opis enega izmed domnevnih kaznivih dejanj, Aleksander Jevšek
Politiki pod drobnogledom kriminalistov
Pahor o preiskavi politikov
Zaradi podkupovanja zaslišali visoke politične predstavnike
Jevšek o poteku preiskave