Na gradbišču islamskega centra so zjutraj naleteli na svinjske glave. Foto: Islamska skupnost
Na gradbišču islamskega centra so zjutraj naleteli na svinjske glave. Foto: Islamska skupnost
Svinjske glave na gradbišču džamije

V Islamski skupnosti so zapisali, da dejanje razumejo kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Ob tem so poudarili, da se nekateri mediji in novinarji pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se "zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih".

"Ne sprejemamo dejstva, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja," so še zapisali in dodali, da je umazanija že očiščena.

Tudi ljubljanski župan Zoran Janković obstoja sam dogodek in takšno poročanje medijev. "Očitno je, da se najdejo posamezniki, ki ne razmišljajo o posledicah svojih dejanj in žalijo čustva pripadnikov verskih manjšin," meni Janković, ki pričakuje, da bo tožilstvo sprožilo ustrezne postopke proti mediju in da bo policija ukrepala proti neznanemu storilcu.

Policija išče storilca
Policisti že zbirajo obvestila glede suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. O vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno tožilstvo.

Kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti opredeljuje 297. člen Kazenskega zakonika. Ta določa, da se javno spodbujanje oz. razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na verski pripadnosti in je storjeno tako, da lahko ogrozi ali moti javni red in mir oz. z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, kaznuje z zaporom do dveh let.

Svinjske glave na gradbišču džamije