Za varnostnikom Sintala, ki je izmaknil milijon evrov iz službenega trezorja, za zdaj ni sledu. Foto: BoBo
Za varnostnikom Sintala, ki je izmaknil milijon evrov iz službenega trezorja, za zdaj ni sledu. Foto: BoBo
Borut Hriberšek tatvina sintal
Tatvino v Sintalu naj bi domnevno zagrešil Borut Hriberšek, ki ga policijska uprava Ljubljana išče zaradi sumov storitve kaznivega dejanja velike tatvine. Foto: Policija

V Sintalu ne morejo pojasniti, kaj je bil vzrok, da je varnostnik iz trezorja, kjer hranijo denar svojih strank, ukradel denar. "Običajno se v takšnih primerih pojavlja kup pametnih ljudi, ki vse vedo, a v tem primeru tega ni. Po naših podatkih ni bil zadolžen, živel je urejeno v zunajzakonski zvezi s partnerico in njenima otrokoma," je povedal predsednik uprave Sintala Robert Pistotnik in dodal, da informacij o njegovih morebitnih težavah z igralništvom ali čim podobnim nimajo.

Na to so namreč v Sintalu ob sprejemu nove osebe v službo po Pistotnikovih navedbah še posebej pozorni, saj predvsem preverjajo, ali je oseba morda prekomerno zadolžena in če obstajajo kakršna koli druga tveganja.

Za varnostno preverjanje varnostnikov skrbi MNZ
Za varnostno preverjanje oseb v vseh varnostnih podjetjih v Sloveniji je sicer zadolženo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). "Varnostno preverjanje med drugim pomeni, ali oseba predstavlja tveganje za delo, ki ga bo opravljala. Poleg tega preverjajo, ali je imela oseba kakšno kazensko evidenco v preteklosti ali če je v kakšnih sodnih postopkih," je razložil Pistotnik. Če je oseba neoporečna, MNZ izda pozitivno mnenje.

Pistotnik pravi, da so imeli v Sintalu v 22 letih poslovanja le dve taki dejanji in v obeh primerih so sami odkrili storilce ter jih ovadili policiji. Pistotnik verjame, da bo storilec moral odslužiti kazen.

Večina Sintalovih strank, katerih denar je ropar odnesel, je denar že dobila, kmalu ga bodo še preostali, obljublja direktor Sintala, ki je ob tem poudaril, da se varnostna podjetja med seboj razlikujejo tudi potem, kako sposobna so v dani situaciji reagirati in povrniti škodo svojim naročnikom.

Policija tatu še vedno išče
Sintalovega varnostnika policija še išče. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za 47-letnega Boruta Hriberška iz Kamnika, saj policija za njim poizveduje zaradi "velike tatvine" in naproša vse, ki bi kar koli vedeli o zadrževanju iskane osebe, naj to sporočijo na 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Rop v Sintalu odmeva
Varnostnik Sintala izginil z vrečami denarja
Rop v Sintalu odmeva
Varnostnik Sintala izginil z vrečami denarja