Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je poročal Reuters, je črnogorski posebni tožilec Miroslav Turković na novinarski konferenci povedal, da je preiskava pokazala, da je pošiljanje mamil organizirala kriminalna združba s člani v Sloveniji, Ekvadorju in Črni gori.

Eden izmed članov združbe, Črnogorec, ki dela za mednarodno ladjarsko družbo, je zabojnik z mamili preusmeril v trgovsko podjetje v Podgorici. Tožilstvo pa je zoper njega vložilo kazensko ovadbo. "To je bila zelo dobro načrtovana mednarodna kriminalna akcija," je dejal Turković.

Črnogorski tožilci sumijo, da je omenjena kriminalna združba od lanskega poletja prek prostocarinske cone luke Bar pretihotapila okoli tri tone kokaina v vrednosti več sto milijonov evrov, pa je ob tem povedal glavni posebni tožilec Milivoj Katnić.

Sorodna novica V Derbijevih bananah odkrili 400 kg sumljivega prahu. Rastorder: Gre za zlorabe nabavnih kanalov

Srbski portal N1 je poročal, da so policisti v četrtek v povezavi s pošiljko kokaina odvzeli prostost špediterju iz Bara. Katnić je po poročanju N1 tudi pojasnil, da je bil kokain 96-odstotno čist in da je tožilstvo pridobilo informacije, na podlagi katerih sumijo, da je bila kriminalna združba, ki se ukvarja s tihotapljenjem in preprodajo mamil, organizirana v Sloveniji, Črni gori in Ekvadorju lani.

Kot so poročale črnogorske Vijesti, je Katnić tudi razkril, da je kriminalna združba pošiljke kokaina prevzemala v prostocarinski coni luke Bar, kjer so trikrat odkrili, da manjka del pošiljke v zabojnikih, o tem so obvestili slovenskega dobavitelja. Na osnovi manjkajočega dela pošiljke pa so tožilci izračunali, kakšne naj bi bile pretekle tri pošiljke kokaina.

Portal N1 pa je tudi poročal, da družba Rastoder načrtuje, da bo zapustila luko Bar in se preusmerila v druga pristanišča zaradi visokega tveganja zlorab zaradi tihotapljenja mamil. V družbi Rastoder naj bi navedli, da so od carinikov v pristanišču Bar zahtevali pregled vseh njihovih zabojnikov, vendar to ni bilo odobreno.