Tožilka za Petra Gaspetija predlaga, da mu sodišče za vsako posamezno kaznivo dejanje določi kazen 30 let zapora in mu izreče enotno kazen dosmrtnega zapora. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Tožilka za Petra Gaspetija predlaga, da mu sodišče za vsako posamezno kaznivo dejanje določi kazen 30 let zapora in mu izreče enotno kazen dosmrtnega zapora. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

25-letniku tožilstvo očita umor babice, dedka in strica na grozovit ali zahrbten način, za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora. Tožilka Maša Podlipnik pa je sodišču predlagala, da odloči, da je Gaspeti kriv, in mu izreče najvišjo predpisano zaporno kazen. "Glede na vse okoliščine primera sem prepričana, da je edina primerna in pravična kazen, da mu sodišče za vsako posamezno kaznivo dejanje določi kazen 30 let zapora ter mu izreče enotno kazen dosmrtnega zapora," je predlagala na današnji obravnavi.

"Dolgo sem razmišljala o tem, kaj bi lahko predstavljalo olajševalno okoliščino, vendar nisem našla nobene. Obdolženi dejanja ni priznal, prav tako med celotnim postopkom ni pokazal nit najmanjšega obžalovanja," je dejala. Da do zdaj še ni bil kaznovan, po njeni oceni ne predstavlja olajševalne okoliščine, saj se po besedah tožilke od vsakega državljana utemeljeno pričakuje, da spoštuje pravni red in se ravna po zakonskih normah.

Sorodna novica Obtoženi trojnega umora se je po mnenju izvedenca svojega ravnanja absolutno zavedal

Obramba predlaga izrek oprostilne sodbe

Nasprotno pa je zagovornik Anže Mlinarič prepričan, da jim Gaspetiju ni uspelo dokazati nobenega očitanega dejanja, zato je sodišču predlagal izrek oprostilne sodbe.

Kot je dejal v zaključnih besedah, ni namreč nobenega neposrednega dokaza, da bi bil obtoženi v času smrti v bližini žrtev oz. bil odgovoren za njihovo smrt. Med drugim je poudaril, da noža, na katerem so našli biološke sledi obtoženega, niso primerjali z ranami žrtev, zato po njegovi oceni tudi ne gre sklepati, da je nož dejansko morilsko orožje.

Med olajševalnimi okoliščinami je Mlinarič naštel Gaspetijevo osebnostno motnjo, njegovo dozdajšnjo nekaznovanost, nenasilno zgodovino, redno izpolnjevanje šolskih obveznosti in "ne nazadnje tudi to, da očitana kazniva dejanja, pa čeprav se bo slišalo grobo, niso bilo storjena zoper tretje oziroma z obtoženim nepovezane osebe" in torej ni šlo za povzročitev "splošne nevarnosti".

Predlaga tudi odpravo pripora, saj po njegovi oceni ni izkazana ponovitvena nevarnost.

Sodba za trojni umor