Je Jure Cekuta dobil denar za informacije z Morsa? Foto: BoBo
Je Jure Cekuta dobil denar za informacije z Morsa? Foto: BoBo

V odgovoru je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc pojasnil, da je vrhovno državno tožilstvo vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in napeljevanja k temu kaznivemu dejanju.


Podlaga za vložitev obtožnice je dokumentacija iz treh držav, "ki kaže, da je šlo zgolj za navidezne gospodarske posle trženja, dejansko pa za pridobitev velike vsote denarja na podlagi podatkov, ki so bili še pred razpisom neupravičeno izročeni Patrii zaradi plačila velike premoženjske koristi", so navedli na vrhovnem državnem tožilstvu.
Nekdanji predstavnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen je decembra na zaslišanju na Okrajnem sodišču v Ljubljani za Jureta Cekuto povedal, da je v projekt Patrie v Sloveniji prišel kot pomočnik Wolfganga Riedla, njegova naloga pa je bila pomagati Patrii vzpostaviti stik z ministrstvom za obrambo (Mors), še posebej z brigadirjem Petrom Zupanom. Po besedah tožilstva je bilo za informacije izplačano od 400.000 do 500.000 evrov. Ta denar pa naj bi prejel Cekuta.
Vsebinski očitki Janši in drugim ostajajo
O spremembah v obtožnem predlogu zoper obtožene v zadevi Patria Janeza Janšo, Jožeta Zagožna, Antona Krkoviča, Ivana Črnkoviča in Walterja Wolfa pa so na vrhovnem državnem tožilstvu pojasnili, da ne spreminjajo vsebinskih očitkov sprejetja obljube nagrade, ampak gre zgolj za izpustitev ali prilagoditev nekaterih elementov, ki pomenijo pojasnitev in sodijo v obrazložitev.

Točneje, glede neugotovljenega načina sprejetja obljube nagrade je zdaj pojasnjeno, da ni ugotovljen komunikacijski način, ki pa ne vpliva na obstoj kaznivega dejanja, "saj ni pomembno, ali je obljuba nagrade sprejeta prek elektronske pošte, telefonskih ali neposrednih osebnih stikov", so pojasnili na tožilstvu.