Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Obtožnica Adlešičevi, njenemu partnerju Abramovu in njegovim staršem Huskić Colaričevi in Colariču očita poskus zavarovalniške goljufije. Adlešičeva si je januarja lani odrezala levo roko. Trdi, da je šlo za delovno nesrečo pri žaganju vej s krožno žago. Po mnenju tožilca Kičina pa je to storila namerno, da bi dobila odškodnino. K temu naj bi jo napeljal Abramov, pri goljufiji pa naj bi sodelovali še njegovi starši.

Abramov je Adlešičevo pred tem, ko se je poškodovala, življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. Po besedah tožilca se ji je v primeru invalidnosti obetalo nekaj manj kot 1,2 milijona evrov odškodnine. Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva so obtoženi po petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic.

Tožilec Sedin Kičin je v sklepni besedi izrazil prepričanje, da je dokazni postopek pritrdil vsem očitkom iz obtožnice. Način, obseg in čas sklepanja zavarovalnih pogodb po njegovih besedah kažejo, da so Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva načrtovali poškodbo Adlešičeve, Colarič pa je bil z zadevo seznanjen. Kičin je dejal, da so obtoženi v sostorilstvu skušali pridobiti protipravno premoženjsko korist.

Tudi mnenja izvedencev medicinske in strojne stroke so po tožilčevi oceni pokazala, da je do poškodbe Adlešičeve prišlo namerno in načrtno. Dodal je, da so obtoženi tudi načrtovali, kako oskrbeti rano po poškodbi, Abramov pa je že pred dogodkom na spletu poizvedoval o uporabi t. i. bionične roke. Tožilec je sodnemu senatu predlagal, naj Adlešičevi zaradi ponovitvene nevarnosti podaljša hišni pripor, Abramovu pa pripor.

Obramba zavrača očitke tožilstva

Sklepne besede začel tudi odvetnik Boris Grobelnik, ki zagovarja prvoobtoženo Adlešičevo. V nasprotju s tožilcem je prepričan, da postopek ni dokazal, da bi Adlešičeva storila očitana kazniva dejanja. Tako po njegovih besedah število in vrednost sklenjenih zavarovalnih pogodb ne kažeta na to, da bi Adlešičeva načrtovala poškodbo namenoma, da bi pridobila odškodnino.

Grobelnik je pri tem opozoril, da sodišče nikoli ne sme in ne more biti pod vplivom medijev, ki že vnaprej obsojajo in se trudijo za vsako ceno dokazati krivdo. Pozneje je v izjavi za medije tudi dejal, da je sodni senat, ki mu predseduje sodnica Marjeta Dvornik, brez prave utemeljitve zavrnil več zelo pomembnih dokaznih predlogov obrambe.

Sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo nadaljevalo v torek. Predvideno je nadaljevanje Grobelnikove sklepne besede, nato pa naj bi sledile sklepne besede zagovornikov preostalih treh obtoženih.

Konec sojenja v zadevi odrezana roka