Med vpletenimi naj bi bili tudi člani ene družine. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Med vpletenimi naj bi bili tudi člani ene družine. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič je pojasnil, da so pridržali štiri ljudi, 53-letnega in 32-letnega Izolana ter 40-letnega Ljubljančana bodo še danes privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Kopru, 29-letno Izolanko pa so po zaslišanju izpustili.

Jurič je povedal, da so med preiskavo ugotovili, da gre za klasičen način zavajanja deklet iz tujine, ki so se javljala na oglase, objavljene na spletu, v katerih so jim obljubljali delo plesalk v Sloveniji z dobrim plačilom. Ob prihodu v Slovenijo pa so bila dekleta postavljena pred dejstvo, da se bodo morala za obljubljeno plačilo vdajati tudi prostituciji in drugim oblikam spolnih zlorab, je še pojasnil Jurič. Skupina ljudi je dekleta pripeljala in nastanila ter jih uradno zaposlila kot plesalke v nočnih lokalih.

Nekaj primerov prijavila tudi dekleta sama
Konkretnih lokacij sicer ni mogel navesti, dejavnost pa naj bi potekala v nočnih lokalih na območju občin Piran, Izola in Sežana. Kot je še povedal, sta bila dva izmed prijetih osumljencev, ki sta še vedno v pridržanju, zaradi tovrstne problematike že obravnavana in tudi pravnomočno obsojena. Zunaj policijske uprave Koper so eno hišno preiskavo izvedli v Ljubljani. V določenih primerih so dobili tudi prijave samih žrtev. Jurič je še povedal, da so v večmesečni preiskavi uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Dekleta se niso videla kot žrtve
Združbo je policija preiskovala od leta 2009 in ugotovila, da so v tem času zaposlili najmanj od 70 do 80 deklet, predvsem tujih državljank, v torek pa so imeli v postopku 17 deklet, s katerimi so opravili pogovore. Po Juričevih besedah gre večinoma za državljanke Dominikanske republike, Ukrajine, nekaj manj pa iz Moldavije, Srbije in Hrvaške. Kot je še dejal, dekleta sebe ne prepoznavajo kot žrtve, vsa imajo tudi urejen status v Republiki Sloveniji in so po zbiranju obvestil odšla domov.

"Na policiji tovrstni problematiki namenjamo veliko pozornosti, saj gre za večinoma zelo mlada dekleta iz tujine, ki si zaradi socialne stiske iščejo zaposlitev tudi v Sloveniji, ko pa pridejo sem, postanejo žrtve tovrstnih izkoriščevalcev. Zavedamo se, da to ni osamljen primer, še nekaj takšnih nočnih lokalov oziroma delovanje takšnih skupin spremljamo. Takoj, ko se nam bodo potrdili sumi o izvrševanju tovrstnih dejanj, bomo tudi ustrezno ukrepali," je na koncu poudaril Jurič.