Trojico obtoženih v povezavi z ubojem brezdomca je sodišče oprostilo. Foto: Pixabay
Trojico obtoženih v povezavi z ubojem brezdomca je sodišče oprostilo. Foto: Pixabay

Obtoženemu Kosu je sodišče sicer prisodilo šest mesecev zaporne kazni zaradi uničenja dokaznega materiala na enem od telefonov, a se mu je kazen štela v prestani pripor. Trojica je tako lahko odkorakala na prostost, medtem ko je tožilka Andreja Žvanut že napovedala pritožbo.

Žana Goršeta Peršoljo in Sandija Kosa je obtožnica bremenila uboja 43-letnega brezdomca, Adnana Demirovića pa sodelovanja v pretepu. Za uboj v sostorilstvu je tožilstvo zahtevalo 12 let zapora, za Demirovića pa šest mesecev zapora. Za Kosa je tožilstvo predlagalo še dodatno kazen zaradi uničenja dokaznega gradiva oz. enotno kazen 12 let in štirih mesecev zaporne kazni.

Kosova odvetnica Lidija Košutnik je po razglasitvi sodbe izrazila zadovoljstvo s tem, da se je dokazalo, da niti Kos niti soobtoženca niso zakrivili očitanih dejanj. Kot je dejala, jim je "z obrambo dokazati resnico, in to je odvetniku dejansko največji uspeh".

Odvetnik: Sodba pričakovana

Odvetnik Gregor Veličkov, ki je zagovarjal Goršeta Peršoljo, je sodbo označil kot pričakovano: "Na podlagi dokazov, kot jih je predstavilo tožilstvo, za izvedeni postopek se človeka ne more obsoditi." Veličkov je prav tako prepričan, da bo višje sodišče zavrnilo tudi morebitno pritožbo tožilstva.

Novogoriška policija je bila 13. septembra obveščena, da na dvorišču zapuščene tekstilne tovarne Ideal, kjer se sicer zbirajo ljudje s socialnega roba, leži nezavesten moški. Na prizorišče je prišla ekipa nujne medicinske pomoči iz novogoriškega zdravstvenega doma in ga odpeljala v šempetrsko bolnišnico, kjer je po dveh dneh zdravljenja umrl.

Policija je izsledila dva osumljenca, stara 23 in 41 let, ki naj bi tako hudo pretepla 43-letnega moškega iz Vrtojbe, da je pozneje umrl. Oba sta stara znanca policije, saj so ju v preteklosti že obravnavali za različna kazniva dejanja, so takrat pojasnili na policiji.