Pogrebnik je našel
Pogrebnik je našel "inovativen" način krčenja stroškov poslovanja. Foto: EPA
S praznimi žarami prevaral svojce umrlih

Iz Bele krajine prihaja pretresljiva zgodba, podobna filmski grozljivki. A žal resnična. Lastnik pogrebnega podjetja iz Črnomlja je v svoji dejavnosti počel nezaslišane stvari. Doma je hranil trupla pokojnikov, da se jih je nabralo več, in si tako zmanjšal stroške prevoza v ljubljanski krematorij. Še več: isto žaro je uporabil večkrat. Po pogrebni slovesnosti so tako žare izginile ali pa je bil pogreb opravljen ob prazni žari. Ne, to ni filmski scenarij. Dogajalo se je, kdo ve koliko časa, v eni od pogrebnih služb. Lastniku podjetja z dolgoletno tradicijo je policija prišla na sled.

"Policisti so na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zoper 36- letnega osumljenca z območja Policijske uprave Novo mesto, in sicer zaradi kaznivega dejanja skrunitve trupla in kaznivega dejanja oviranja pogreba in skrunitve groba," je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik.

Pogrebna in pokopališka dejavnost bosta ločeni
Po Beli krajini se šušlja, a ljudje so redkobesedni. "To ne spada nikamor, to ni ničemur podobno," pravi vaščan Sinjega Vrha.
Pogrebna podjetja so zavezana, da delajo po zakonu in kodeksu o pogrebni dejavnosti. Občine imajo odloke in inšpektorat. "Pokopališko dejavnost je težko nadzirati. Imamo pa pristojnost nadzirati predvsem po vprašanju reda in mira v času pogrebne storitve, sicer nekih drugih pristojnosti na tem področju nimamo," je pojasnil vodja medobčinske inšpekcije Bele krajine Vladislav Dražumerič.

Prav zdaj je v pripravi nov zakon o pogrebni dejavnosti. Po novem bo ločena na pokopališko kot obvezno gospodarsko javno službo, pogrebna pa se bo izvajala kot tržna dejavnost. Zgodba iz Bele krajine je šokantna in v razmislek o obliki nadzora pogrebne dejavnosti.

S praznimi žarami prevaral svojce umrlih