Mučitelja Zorice Škrbić sta bila obsojena na 15 in 14 let zapora. Foto: BoBo
Mučitelja Zorice Škrbić sta bila obsojena na 15 in 14 let zapora. Foto: BoBo
Visoke kazni za morilce Škrbićeve

Domnevna mučitelja Škrbićeve Željko Petrović in Blagoj Sazdov sta krivdo priznala in se pogodila za 15 oziroma 14 let zapora. Senad Livadić, ki je dobil dve leti in dva meseca zapora, je bil obtožen pomoči pri ugrabitvi, saj naj bi priskrbel vozilo audi, ki je sledilo vozilu z ugrabljeno Šrkbićevo, in ga po dogodku odpeljal v Srbijo. Sodba še ni pravnomočna, saj je še možna pritožba.

Vsi trije obtoženi so obžalovali krivdo, a so njihove besede močno razburile v sodni dvorani navzočo družino pokojne Škrbićeve. Začeli so vzklikati, da dejanja očitno ne obžalujejo in se ga ne sramujejo, ko so se znašali nad nemočno žensko. Trušč je prekinila sodnica s pozivom, naj se ne moti dela sodišča.

Družina pokojne je sicer na današnjem naroku priglasila skupaj za 200.000 evrov premoženjskopravnega zahtevka, tako za premoženjsko škodo kot prestane duševne bolečine. Eden od odvetnikov je zahtevani znesek označil za pretiran.

Sodnica Vesna Podjed se z njim sicer ni strinjala, a je kljub temu družino napotila na pravdo, ker da so v zadevi izvedli le narok za izrek kazenske sankcije, in ne dokaznega postopka, zaradi česar sodišče ni moglo odločati o zahtevku.

Zaradi podpisanih sporazumov o priznanju krivde sodišče ni moglo spuščati niti višine dogovorjenih kazni, ki sta jih v pogajanjih dosegla tožilstvo in obramba. Pristojnost sodišča je le, da preveri, ali so predlagane kazni v skladu z zakonodajo, je navzočim v dvorani razložila sodnica.

Kazni so ustrezne in pravične
Okrožna tožilka Mateja Gončin meni, da so kazni, glede na priznanje in torej bistveno skrajšanje kazenskega postopka, ustrezne in pravične. Kazni so tudi popolnoma primerljive s sodno prakso v podobnih primerih, je dodala. A kar se tiče človeškega vidika, nobena kazen, še tako visoka, ne more nadomestiti človeškega življenja, je še povedala.

Tudi odvetnik Boris Grobelnik, ki zagovarja Livadića, je poudaril, da je treba pri določanju kazni upoštevati kazensko zakonodajo in to, da pri nas nimamo pristopa "zob za zob".

Sojenje četrtemu obtoženemu oktobra
Sojenje četrtemu obtoženemu Milanu Trivkoviću, ki krivde ne priznava, se bo predvidoma začelo oktobra. Trivković je obtožen hudodelskega združevanja in sostorilstva pri ugrabitvi, saj naj bi vozil vozilo alfa z ugrabljeno Škrbićevo.

Škrbićevo, dolgoletno partnerko enega izmed obsojenih za rop banke SKB, so v središču Ljubljane ugrabili 26. junija lani. Na že prej izbranem neobljudenem kraju v okolici Ljubljane so jo nato vso noč pretepali in mučili. Ugrabitelji naj bi želeli izvedeti, kje se skriva plen iz ropa omenjene banke.

V zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne so jo hudo pretepeno odvrgli v Podpeči, kjer je kmalu zatem zaradi poškodb umrla.

Visoke kazni za morilce Škrbićeve