Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Psihiater Peter Pregelj je v izvedenskem mnenju zapisal, da je pri Softiću prisotna paranoidna shizofrenija, ki se pridružuje stanju posttravmatske stresne motnje. Zato je izvedenec ocenil, da so bili Softićevo zaznavanje realnosti, njegovo razmišljanje, njegovi odzivi na okolico in njegova sposobnost razumevanja svojih dejanj pred in med dogodkom okrnjeni.

Motnje mišljenja in zaznavanja so bile po psihiatrovih besedah izražene v akutni psihotični epizodi in halucinacijah, zato ni bil sposoben razumeti svojih dejanj in vsega, kar se je okrog njega dogajalo, in si je vse razlagal po svoje ter je imel porušen stik z realnostjo, je dodal Pregelj.

Psihološke teste je treba narediti v njegovem jeziku

Pooblaščenka oškodovanca Tanja Koračin Bohar meni, da je treba pri Softiću narediti nove psihološke teste, saj prav na rezultatih teh testov temeljijo psihiatrična mnenja. A ker Softić ne razume in ne govori slovensko, psihološki testi pa so bili z njim opravljeni v slovenskem jeziku, pa tudi psihiatrična srečanja so potekala brez prisotnosti tolmača za bosanski jezik, je podvomila o natančnosti in strokovnosti vseh mnenj. Zato je Koračin Bohar predlagala, da se pridobi še mnenje psihologa.

Softićev zagovornik Peter Kobentar pa je opozoril, da klinični psihologi nimajo medicinske izobrazbe, zato po njegovem mnenju to ni potrebno.

Sodni senat na čelu s sodnikom Stanislavom Jugom je ugodil predlogu, da Pregl mnenje dopolni, da bi zaradi jezikovne ovire odpravili kakršne koli dvome o strokovnosti psihiatričnih mnenj. Izvedencu so tako naložili, da opravi psihološko testiranje ob navzočnosti tolmača za bosanski jezik in po potrebi pritegne še izvedenca psihologa.

Sodišče je zato obravnavo preložilo za nedoločen čas, dokler s Softićem ne opravijo vseh potrebnih testov in dokler psihiater na podlagi teh znova ne poda svojega mnenja.

Dejanje bi lahko kadar koli ponovil

Današnje pričanje psihiatra je pričanje že drugega psihiatra v primeru. Prvi izvedenec je bil psihiater Jure Koprivšek, ki je decembra lani na sodišču ocenil, da je bil obtoženi med dejanjem neprišteven. Po psihiatrovem mnenju bi lahko Softić dejanje kadar koli ponovil, zato je zanj priporočil zdravljenje in terapijo do konca življenja. Pooblaščenka oškodovanca s Koprivškovo razlago ni bila povsem zadovoljna, saj se ji ni zdela povsem strokovna in je predlagala novo psihiatrično mnenje. Sodišče ji je ugodilo.

Umor se je zgodil 5. februarja 2023 v Slomškovi ulici v Murski Soboti. Softić je obtožen, da je med prepirom zabodel 26-letnika iz Kroga pri Murski Soboti, nato pa s kraja pobegnil. Zabodeni je zaradi poškodb kmalu zatem na kraju dogodka umrl, policisti pa so Softića prijeli še istega dne.