Dedović in Stamatović sta bila vodilna člana kotorske kriminalne združbe Škaljarji. Umorjena sta bila v atenski restavraciji, medtem ko sta večerjala s svojima družinama, vključno s tremi mladoletnimi otroki. Napad je posnela tudi nadzorna kamera.

Okoli 19. ure so v restavracijo vstopili štirje zamaskirani napadalci, med katerimi naj bi dva hladnokrvno večkrat ustrelila Dedovića in Stamatovića, druga dva pa sta pazila na preostale goste. Po približno 30 sekundah streljanja so vsi štirje mirno zapustili restavracijo in se odpeljali z avtomobilom, poročajo mediji.

Čeprav sta bila tarči Dedović in Stamatović, je bila v napadu ranjena v nogo tudi Stamatovićeva žena. Po neuradnih informacijah naj bi eden od otrok potreboval psihološko pomoč.

Po poročanju grških medijev naj bi imel Dedović pri sebi slovenske dokumente. Na Generalni policijski upravi so za MMC potrdili, da je bil eden izmed umorjenih slovenski državljan, ki je sicer imel kar trojno državljanstvo, slovensko, črnogorsko in bosansko. Vendar ni imel prijavljenega stalnega bivališča v Republiki Sloveniji.

Na GPU-ju so tudi navedli, da je slovenska policija že v letu 2018 glede umorjenih preverjala, ali bi lahko bila ali skrivala tudi v Sloveniji, saj so črnogorski pravosodni organi izdali mednarodni tiralici zaradi storitve več kaznivih dejanj, povezanih z organiziranim kriminalom.

Slovenska kriminalistična policija pa je zaradi vpletenosti v kazniva dejanja mednarodnega organiziranega kriminala lani pristojni upravni enoti podala predlog za odvzem slovenskega državljanstva.

Ponarejeni hrvaški dokumenti

Hrvaški mediji so tudi navedli, da je imel Dedović ponarejene hrvaške dokumente. Hrvaška policija je konec lanskega novembra prijela 23 ljudi, ki so bili osumljeni ponarejanja dokumentov za kriminalne skupine v Srbiji in Črni gori, med drugim tudi za člane obeh črnogorskih klanov Škaljarjev in Kavčanov.

Med njimi naj bi bil tudi Dedović, za katerim je bila razpisana črnogorska tiralica zaradi suma umora dveh članov Kavčanov leta 2016, je po obsežni policijski operaciji novembra lani poročal portal telegram.hr.