Foto: Televizija Slovenija/Posnetek zaslona
Foto: Televizija Slovenija/Posnetek zaslona

V Bolgariji je bil v petek aretiran 37-letni slovenski državljan, ki je bil v Avstriji iskan zaradi kriminalnih dejavnosti, povezanih s Hamasom. Da so bili obveščeni o prijetju slovenskega državljana, ki so ga iskali avstrijski organi, so za MMC potrdili tudi na slovenski policiji. Več informacij zaradi varstva osebnih podatkov sicer niso podali.

Moški je bil v Sofiji prijet na podlagi evropskega naloga, ki ga je izdalo avstrijsko državno tožilstvo, pri tem pa so v skupni akciji sodelovali bolgarsko tožilstvo, državna agencija za nacionalno varnost in notranje ministrstvo. Sodišče v Sofiji o izročitvi 37-letnika Avstriji še ni odločilo. Do konca postopka bo moški ostal v priporu. Bolgarska državna agencija za nacionalno varnost je ob tem sporočila, da nima informacij o tem, da bi bil prijeti Slovenec povezan z Bolgari ali tujci, ki prebivajo v tej državi.

Avstrija že zahtevala izročitev

Tožilstvo v Avstriji je sicer izročitev 37-letnika že zahtevalo, trenutno pa še ne vedo, koliko časa bo postopek trajal, saj je to odvisno od bolgarskih oblasti. Kot so še pojasnili, trenutno preiskujejo le enega človeka s slovenskim državljanstvom, ki je živel v Avstriji. Tudi domnevna kriminalna dejanja naj bi zagrešil v Avstriji. Kot so dodali, ga sumijo članstva v teroristični organizaciji.

Na zaslišanju zanikal obtožbe in se zavzel za čimprejšnjo izročitev Avstriji

37-letnik, ki zanika povezave s Hamasom in obtožbe terorizma, je med zaslišanjem zahteval čimprejšnjo izročitev Avstriji, trdi, da nima namena pobegniti in da je bil razlog za njegovo pot – očitno v Sirijo, kamor se je odpravil z avtomobilom – verski, saj je nameraval na romanje. Ker ni mogel vstopiti v Turčijo, naj bi se odpravljal nazaj v Avstrijo, kjer živi in dela, a so ga v Bolgariji prijeli, je na zaslišanju povedala njegova odvetnica.

Pred 14 dnevi so ga sicer iskali tudi v Bosni in Hercegovini, ker se po pisanju medijev ni pojavil v službi v Welsu in ni odgovarjal na telefonske klice. Njegov mobilni telefon je avstrijska policija našla, ne pa tudi njega.

S slovenskega ministrstva za zunanje in evropske zadeve so sporočili, da o zadevi niso bili uradno obveščeni. "Prav tako oseba ni zaprosila za konzularno pomoč Slovenije," so zapisali v odgovoru na novinarska vprašanja.

Bolgari pridržali Slovenca, ki naj bi bil povezan s Hamasom