Na policiji ljudem svetujejo, da imajo neznane obiskovalce, ki so prišli do njih nenapovedano – tudi če se denimo predstavljajo kot trgovski potniki ali serviserji –, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore svojih domovanj (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Na policiji ljudem svetujejo, da imajo neznane obiskovalce, ki so prišli do njih nenapovedano – tudi če se denimo predstavljajo kot trgovski potniki ali serviserji –, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore svojih domovanj (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Prvo drzno tatvino je neznani storilec na Viču izpeljal tako, da je v petek okoli 13.30 na domu zamotil starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drugi storilec je medtem iz hiše odtujil nakit in tako lastnico oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala s sivim karavanom znamke Toyota, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Eden je bil star okoli 30 let, visok približno 180 centimetrov, močnejše postave, oblečen v rjava oblačila in s kapo s ščitkom.

V soboto popoldne pa se je drzna tatvina zgodila tudi na območju Most. Medtem ko sta bila stanovalca na vrtu, sta neznana storilca skozi odklenjena vrata vstopila v njuno hišo in pregledala notranjost. Odtujila sta zlatnino in denar ter tako lastnika oškodovala za nekaj sto evrov. Pri odhodu iz hiše ju je zalotil eden od oškodovancev, osumljenca pa sta peš zbežala. Moška sta stara okoli 25 let, visoka približno 180 centimetrov, oblečena v kratke svetlejše modre hlače, nosila sta kapi s ščitkom ter nahrbtnika, so sporočili s policije.

V petek popoldne so policisti ob tem prijeli tudi osumljenca poskusa drznih tatvin na območju središča Ljubljane, ki ga je zadržal varnostnik. 29-letnik je v dveh primerih zamotil oškodovanki s pogovorom, medtem pa jima je odtujil mobilna telefona. Oškodovanki sta to zaznali in mu že odtujene predmete odvzeli. Osumljencu, ki je državljan Tunizije, so odvzeli prostost in ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Policija opozarja, da so ljudje še vedno premalo pozorni na obiske neznancev

Na Policijski upravi Ljubljana ob tem vnovič opozarjajo na pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci opravljajo na pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Po njihovem mnenju so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Občanom svetujejo, da imajo ljudi, ki so prišli do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi "stopijo samo za vogal". Ob tem pa naj bodo pozorni na videz ljudi in vozilo, s katerim so se pripeljali. Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, naj o tem takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Glede žeparstva pa so zapisali, da gre pogosto za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi zamotijo žrtev. Policisti ljudem svetujejo, naj s sabo ne nosijo večjih količin gotovine, ne plačujejo z gotovino in pazijo na čeke in plačilne kartice. Prav tako naj pazijo na osebno prtljago, jo nosijo čim bolj ob telesu, ročna torbica pa naj bo vedno zaprta in nikoli brez nadzora. "Denarnico in dokumente nosite čim bolj ob telesu in ne v torbicah, še posebno ne v zunanjih žepih. Izogibajte se množici; storilci imajo radi učinek presenečenja in hitrosti ter izkoristijo nepazljivost žrtve. Pazite na mimovozeče motorje in kolesa," še opozarjajo policisti.