Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odziv Levice sledi posnetku, ki se je na družbenih omrežjih pojavil konec tedna in v katerem zamaskirani moški grozijo, da bodo obračunali s prebežniki. Na posnetku je prikazano, kako so moški domnevnega prebežnika s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke. Pozneje so se z njim posneli tako, da je imel obraz prekrit z majico, za vratom zanko, v rokah pa napis Remigracija.

Sorodna novica Posnetek, na katerem grozijo migrantom, obsodila policija in predsednica republike

V Levici so v odzivu spomnili tudi na navedbe policije, kjer so večkrat poudarili, da posilstva v Tivoliju, kot trdijo moški v videoposnetku, niso obravnavali.

Po njihovem mnenju je tako na mestu vprašanje, kjer so vsi branilci žensk, ko v zgodbo niso vpleteni migranti. "Je en domnevni primer res pomembnejši od stotin prijavljenih in kdo ve koliko neprijavljenih zgodb v družini, na delovnem mestu in v lokalnem okolju," se sprašujejo.

Poudarili so, da morajo pristojne institucije sicer brez dvoma ukrepati v takšnih primerih, pa tudi vseh drugih.

"Velika večina napadov se zgodi v okolju, kjer se storilec in žrtev poznata, storilec pa zlorablja položaj zaupanja, avtoritete in moči, ki jo ima nad žrtvijo. Kdor išče res velik problem v slovenski družbi, ki ga je treba urgentno reševati, ga bo našel točno tu," so zapisali.

Obenem pa so v najmanjši stranki koalicije poudarili, da se medtem povečuje število klicev v stiski. "Imeli smo odmevne primere oprostilnih sodb za skupinsko posilstvo, kjer so storilci dobesedno posneli svoje dejanje. Vsako leto se zgodi dvomestna številka umorov in poskusov umorov žensk, ki jih zagrešijo njihovi partnerji. To so zgodbe slovenskih državljanov, ne migrantov," so še poudarili v Levici.

Dogajanje na posnetku so v ponedeljek obsodili tudi na Policijski upravi Ljubljana, ob tem pa pozvali vse, ki imajo kakšne informacije o okoliščinah, nastanku ali vsebini videoposnetka, da jih o tem obvestijo. Znova so poudarili, da policisti niso obravnavali posilstva v Tivoliju, kot trdijo moški v videoposnetku. Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo, so dodali.