Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Slovenski kriminalisti so od 6. do 17. novembra sodelovali v mednarodni kriminalistični operaciji na področju preiskovanja spolnih zlorab otrok na spletu, ki so jo poimenovali Mozaik 2023. Pri tem so identificirali osem slovenskih osumljencev z območja policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Novo mesto. Operacijo je vodila slovenska policija, koordiniral pa jo je Europol v okviru evropske multidisciplinarne platforme za boj proti kriminalnim grožnjam (EMPACT), je na novinarski konferenci pojasnil vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto z uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Tekavec.

Robert Tekavec, Primož Podbelšek. Foto: GPU
Robert Tekavec, Primož Podbelšek. Foto: GPU

Njen cilj je bil identificirati in aretirati ljudi, ki uporabljajo spletne forume in aplikacije za pošiljanje sporočil za izmenjavo in distribucijo gradiva o spolni zlorabi otrok. V akciji so sodelovale Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija, Slovenija, Hrvaška in Madžarska.

Plačevali so s kriptovalutami

Kriminalisti uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave ter sektorjev kriminalistične uprave Ljubljana, Koper, Kranj in Novo mesto so od tujih varnostnih organov in organizacij prejeli podatke, iz katerih je bilo razvidno, da je več slovenskih državljanov na spletu pridobivalo in razširjalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok. Na fotografijah po Tekavčevih besedah po zdajšnjih ugotovitvah ni slovenskih otrok niti ne kaže, da bi osumljenci gradivo izdelovali sami.

Kriminalisti so med preiskavo od domačih in tujih korporacij prejeli podatke za identifikacijo osmih osumljencev, ki so državljani Slovenije. Gre za osumljence z območij policijskih uprav (PU) Ljubljana, Kranj, Koper in Novo mesto. Pet osumljencev od osmih je za izvrševanje kaznivih dejanj plačevalo s kriptovalutami.

Policisti so 9. novembra na podlagi odredb sodišča pri vseh osumljencih opravili hišne preiskave in zasegli 40 elektronskih naprav. Preiskava sicer še poteka, policisti bodo po končani preiskavi o ugotovitvah obvestili pristojna državna tožilstva. Za kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od šest mesecev do osem let.

Nakupovanje na temnem spletu

Kriminalist oddelka za splošno kriminaliteto na PU-ju Ljubljana Primož Podbelšek je pojasnil, da so ljubljanski kriminalisti v januarju od družbe, ki upravlja borzo digitalnih sredstev, prejeli podatke, iz katerih je bilo razvidno, da je več slovenskih državljanov od leta 2021 na temnem spletu pridobivalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok, in za gradivo plačevali v valuti bitcoin.

Po Podbelškovih besedah je šlo za zneske od 20 do 50 evrov za posamezno transakcijo, ki jih je bilo skupaj devet. Policisti so ugotovili, da gre za več kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo mladoletnih oseb. Policisti so na podlagi vseh pridobljenih podatkov identificirali pet državljanov, ki prihajajo z območij PU-jev Ljubljana, Koper in Kranj.

Tekavec je pojasnil, da so policisti v okviru EMPACT skupaj s kriminalisti navedenih držav v času od 6. do 17. novembra opravili 41 hišnih preiskav pri 39 osumljencih, kjer so zasegli 200 elektronskih naprav. Do zdaj so identificirali in rešili dva otroka, žrtvi spolnih zlorab. Za zdaj ni podatkov, ki bi kazali na medsebojno povezanost osumljencev, vendar pa bodo s preiskavo ugotavljali tudi to.