Veliko koles se odtuji iz notranjih prostorov. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Veliko koles se odtuji iz notranjih prostorov. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Na območju murskosoboške policijske uprave so kazniva dejanja razpršena, vsekakor pa imajo tatovi več priložnosti tam, kjer je več koles, ki niso v varovanem ali ograjenem prostoru, so opozorili. V Murski Soboti pri številu tatvin izstopa Lendavska ulica. Priložnostne tatvine izvajajo tudi na dvoriščih stanovanjskih hiš, kjer so na vidnih mestih nezavarovana kolesa.

Policisti so ugotovili, da storilci izkoriščajo trenutke nepazljivosti, ko lastniki kolesa ne zaklenejo ali ga primerno zavarujejo. Zato ima pomembno vlogo preventivno vedenje lastnikov. Na policiji jim svetujejo, da svoje kolo vedno primerno zavarujejo in priklenejo s kakovostno ključavnico, da doma na dvorišču ne puščajo koles nezaklenjenih in jih hranijo v zaklenjenem prostoru.

Na murskosoboški policijski upravi so še pojasnili, da vedo oškodovanci ob prijavi tatvine povedati le znamko in barvo kolesa, drugih podatkov pa ne poznajo. To policiji dodatno otežuje delo, zato lastnikom priporočajo, da si zapišejo podatke o kolesu (npr. znamko, tip, model, barvo, dodatno opremo, poškodbe). Odveč ni niti njegova fotografija. S tem, ko oškodovanec posreduje več podatkov, je večja tudi možnost, da kolo identificirajo in vrnejo lastniku.