Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z razvpitim primerom gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) se je kljub pomembnosti po poročanju časopisa Večer večino let ukvarjal praktično en sam kriminalist – Mitja Nerat –, ki je zadevo pripeljal do obtožnice in posledično do sodišča. A na policiji s tem še niso zaključili preiskav v povezavi s TEŠ-om.

Kot poroča časopis, so sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti namreč opazili tudi v primeru izgradnje hladilnega stolpa in naprave za razžveplanje dimnih plinov bloka 6, ki ga je TEŠ-u dobavil konzorcij Rudis – Esotech – Engineering Dobersek. Med osumljenimi so vodilni iz omenjenih podjetij v tistem času – poleg nekdanjega direktorja TEŠ-a Uroša Rotnika tudi njegova naslednika: sedanji poslanec SDS-a Franc Rosec in sedanji velenjski župan Peter Dermol, sicer član stranke SD, ki sta krajši čas vodila TEŠ. Po do zdaj zbranih podatkih naj bi bil projekt po poročanju časopisa za približno 33 milijonov evrov preplačan, od tega naj bi Rotnik prejel vsaj 2 milijona evrov podkupnine.

A po podatkih, ki so zaokrožili po medmrežju, je direktor policije Boštjan Lindav minuli teden s primera umaknil kriminalista Nerata, zadeva pa po poročanju Večera tako najverjetneje do zastaranja ne bo dobila epiloga. Kljub temu, da celotna zadeva zastara leta 2029, bodo namreč preiskovalci potrebovali leta, preden bo zadevo pripeljal do obtožnice.

Ob tem naj bi Nerat preiskoval tudi odgovornost politikov – takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja ter ministra Franca Križaniča in Mateja Lahovnika –, ki so v odločilnem času pritrdili bloku 6, čeprav so, kot poroča Večer, vedeli, da je objekt predimenzioniran, saj domačega premoga ne bo dovolj. Tudi s tega primera naj bi ga umaknili.

GPU: Preiskava poteka nemoteno, zagotovljeni so vsi pogoji za nemoteno delo

Z Generalne policijske uprave so za Večer odgovorili, da niso razrešili nobenega kriminalista, a da so vodenje kriminalistične preiskave prilagodili dalj časa trajajoči odsotnosti preiskovalca. Dodali so, da kriminalistična preiskava sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic v povezavi s pogodbo o izgradnji naprave za razžveplanje dimnih plinov bloka 6 na Nacionalnem preiskovalnem uradu poteka nemoteno, trenutno pa je v fazi pregledovanja in analize bančnih podatkov, poslovne dokumentacije in podatkov iz zaseženih elektronskih naprav.

Komu natančno so predali delo, niso odgovorili. Pojasnili so le, da v vsaki kriminalistični preiskavi zagotavljajo vse potrebne pogoje za nemoteno delo in da ob dovoljšnem številu usposobljenih, strokovnih in visoko motiviranih kriminalistov morebitne dalj časa trajajoče odsotnosti zaposlenih v ničemer ne vplivajo na delovni proces. "Navedbe o namernem zaustavljanju preiskave kaznivih dejanj ali celo pomoči osumljencem so neresnične," so še poudarili. Po poročanju Večera, ki se sklicuje na neimenovani vir, so sicer Nerata zamenjali, in to kar v času njegove bolniške odsotnosti, ki pa tudi ne bo tako dolga.

Generalna policijska uprava je pozneje poslala še dodatna pojasnila. Policija je obravnavo začela v letu 2010, kazenska ovadba na pristojno okrožno državno tožilstvo je bila podana v 2014, dopolnitev kazenske ovadbe pa leta 2017. GPU poudarja, da omenjene zadeve ni nikoli preiskoval samo en kriminalist, ampak je v letu 2013 takratni generalni direktor policije s sklepom ustanovil delovno skupino za preiskavo sumov kaznivih dejanj v tej zadevi, v kateri je po posameznih sklopih naloge izvajalo devet kriminalistov s PU-ja Celje, NPU-ja, PU-ja Novo mesto in iz sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije GPU-ja.

Delovna skupina je v času svojega delovanja na pristojno okrožno državno tožilstvo
podala pet kazenskih ovadb, v katerih je ugotovila utemeljen sum storitve več kot deset kaznivih dejanj zoper 20 fizičnih oseb, podanih pa je bilo tudi osem poročil po 10. odstavku 148. člena zakona o kazenskem postopku. "Iz podatkov je torej povsem očitno, da večjega dela obravnave primera TEŠ ni opravil en sam kriminalist, ampak delovna skupina, ki je bila po glavnini preiskave preklicana." S podajo kazenske ovadbe se delo policije konča, organizacijske spremembe v delu policije na dinamiko glavne obravnave nimajo vpliva, so poudarili.