Nesreča se je zgodila na Tržaški cesti. Foto: Franja Pižmoht, TV Maribor
Nesreča se je zgodila na Tržaški cesti. Foto: Franja Pižmoht, TV Maribor
Zdravniki se že 10 ur borijo za življenje mladega nogometaša
Mlada nogometaša umrla na cesti
Črni dan na cestah

"Črn torek. Dan najhujše tragedije v Ljudskem vrtu. Dan, ko sta ugasnili življenji dveh naših mladih nogometašev, članov NK Maribor B. V prometni nesreči sta umrla Damjan Marjanović in Zoran Baljak," so zapisali v sporočilu za javnost pri NK Maribor in potrdili tragično novico.

Marjanović je bil 20-letni bočni branilec, ki je bil član vijoličastih zadnjih pet let. Lani je bil posojen matičnemu klubu Krki in pri Novomeščanih je v drugi polovici sezone odigral 11 tekem v Prvi ligi. Baljak je bil 20-letni srbski napadalec. Življenje 19-letnega srbskega vratarja Ljubomirja Moravca je tudi po operaciji ogroženo, medtem ko jo je 19-letnik iz Tolmina odnesel z lažjimi poškodbami.

Prevozil rdečo luč, skušal se izogniti trčenju
Nesreča se je zgodila okoli 12. ure v bližini nakupovalnega središča na obrobju Maribora, ko je po navedbah mariborskih policistov vozilo trčilo v semafor v križišču. 20-letni Novomeščan je vozil osebni avtomobil po levem prometnem pasu Tržaške ceste, iz smeri Spodnjih Hoč proti Mariboru. Ko je pripeljal do križišča za trgovski center Rutar, kjer je promet urejen s semaforji, je za njegovo smer vožnje gorela rdeča luč, je v razširjenem poročilu zapisala mariborska policija.

Voznik ni upošteval rdeče luči na semaforju in se ni ustavil pred križiščem, temveč je zapeljal v križišče v trenutku, ko je za vozila iz smeri trgovskega centra Rutar (za vozila iz njegove desne strani) gorela zelena luč. Ravno takrat je iz smeri trgovskega centra Rutar pri zeleni luči na semaforju v križišče na Tržaško cesto zapeljal drugi voznik osebnega avtomobila. Ta je želel zaviti v svojo levo, proti Spodnjim Hočam, vendar je opazil, da se Novomeščan ne bo ustavil, zato je ustavil v križišču, da bi preprečil njuno trčenje.

Semafor na sredini cestišča prepolovil vozilo
Ko je Novomeščan opazil ustavljeno vozilo v križišču, je, da bi tudi on preprečil trčenje z njim, zavil nekoliko v levo ter takoj za tem v desno in pri tem izgubil nadzor nad vozilom. Z levim bočnim delom vozila je po nekaj metrih bočnega drsenja silovito trčil v železni drog semaforja na sredini vozišča, da je vozilo prepolovilo. Po trčenju je 20-letnega sopotnika na zadnjem sedežu, državljana Srbije, vrglo iz vozila v desno na vključevalni prometni pas za smer proti Mariboru, kjer je obležal mrtev.

Zadnji del vozila je obstal prav tako na vključevalnem prometnem pasu za smer proti Mariboru, prednji del vozila pa je odbilo naprej v smeri vožnje. Po skoraj 25 metrih je ta del vozila trčil v dvignjen robnik ob levem robu vozišča in nato bočno drsel v desno še več kot 60 metrov. Med tem je iz vozila padel še drugi sopotnik na zadnjem sedežu, 19-letni državljan Srbije. Hudo poškodovan je obležal ob levem robu vozišča. Iz vozila je skupaj z voznikovim sedežem padel tudi voznik. Njega je vrglo na levi prometni pas nasprotnega smernega vozišča, kjer je obležal mrtev.

Sovoznik edini obstal v ostankih vozila
Sprednji del vozila je obstal na strehi zunaj vozišča ob desnem robu v smeri proti Mariboru, več kot 71 metrov naprej od mesta trčenja v robnik. V vozilu je ostal le sopotnik na sprednjem sedežu, 19-letnik z območja Tolmina. Ta je v nesreči dobil lahke telesne poškodbe in je bil tako kot huje poškodovani 19-letnik z reševalnim vozilom odpeljan v UKC Maribor. Vsi štirje so bili pravilno pripeti z varnostnimi pasovi.

"Udeleženo je bilo eno vozilo, ki je očitno trčilo v semafor. V njem so bili po dosedanjih podatkih štirje ljudje. Dva človeka sta zaradi poškodb umrla, za življenje enega se še bojujejo, četrti je očitno lažje poškodovan," je novinarjem zgodaj popoldne povedal predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, ki je zvečer posredoval natančnejše policijsko poročilo.

Vračali so se s treninga v Rogozi
Predstavnik policije je potrdil, da gre za mlajše člane NK Maribor, ki so se vračali s treninga B-moštva v Rogozi. Maribor B igra v tretji slovenski nogometni ligi - sever, moštvo pa večinoma sestavljajo 20-letniki, ki se prebijajo med člane. Policisti so opravili podroben ogled kraja dogodka, več informacij bo znanih pozneje.

Zaradi prometne nesreče je bila več ur zaprta cesta Maribor-Hoče, obvoz pa je bil urejen mimo nakupovalnih središč. Letos so slovenske ceste zahtevale že več kot 80 smrtnih žrtev.

Črn dan za slovenski nogomet
Sam nogometni klub je pred večerno objavo najprej na uradni klubski strani in Facebooku dodal črni žalni trak. Sožalje Mariborčanom ob izgubi izrekajo nogometni tekmeci (Olimpija, Domžale, Celje ...), tudi Olimpijina navijaška skupina Green Dragons in številni ljudje, povezani z nogometom, na čelu s krovno Nogometno zvezo Slovenije.

Maribor odpovedal medijske obveznosti
Pred četrtkovo povratno tekmo 3. predkroga Evropske lige z Aberdeenom je štajerski klub odpovedal medijske dejavnosti pred tekmo: novinarsko konferenco in odprti trening. Tekma v Ljudskem vrtu se bo predvidoma začela z minuto molka. Evropski nasprotnik Aberdeen je bil eden prvih, ki je izrazil sožalje Mariborčanom.

Zdravniki se že 10 ur borijo za življenje mladega nogometaša
Mlada nogometaša umrla na cesti
Črni dan na cestah