V prtljagi sta imela na stotine paketov kata. Foto: Policija
V prtljagi sta imela na stotine paketov kata. Foto: Policija
Kat sodi med zdravju nevarno mamilo. Foto: Policija

Oba sta v priporu, grozi jima do deset let zapora.

Oba priprta, 26-letni potnik, avstrijski državljan, in 25-letni potnik, imetnik avstrijskega dokumenta za tujce, sta carinskemu delavcu ob vstopni carinski kontroli prijavila svežo zelenjavo v svoji prtljagi in pri tem predložila izvozno deklaracijo.

Iz nje je bilo razbrati, da bi bila lahko sveža zelenjava pravzaprav prepovedano mamilo kat. Cariniki so pregledali kovčke z rentgenom in nato še fizično. Pri obeh so odkrili zavoje sveže rastline, zato so primer predali policiji.

Skupaj imela skoraj 70 kg kata
Oba sta bila pridržana, v kriminalistični preiskavi pa je bilo ugotovljeno, da je 26-letni Avstrijec med osebno prtljago prenašal več kot 21 kg kata, drugi, 25-letni storilec, pa skoraj 50 kg. Osumljenca so kazensko ovadili in privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor.

Osumljena sta kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih mamil, ki se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

Kat je na seznamu prepovedanih mamil razvrščena v I. skupino. V tej skupini so po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami rastline in snovi, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini.