Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči in pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka, je poročala uprava za zaščito in reševanje.

Tragični dogodek se je zgodil pred domačo hišo, kjer je nesrečni deček bival skupaj z materjo in njenim partnerjem, je v Odmevih poročala Barbara Štor. V vročem avtomobilu, ki je bil parkiran na soncu, je bil najmanj dve uri, za koliko stopinj se je v tem času v notranjosti vozila povzpela temperatura, ni znano, a dejstvo je, da je danes marsikje termometer presegel 30 stopinj Celzija in v tem primeru je že po eni uri v vozilu lahko tudi več kot 45 stopinj Celzija.

Ko so na kraj prišli reševalci, so fantka sicer poskušali oživljati, a neuspešno, saj je bil otrok že dalj časa mrtev. Kraj dogodka sta si ogledala tudi državni tožilec in preiskovalni sodnik, ki je odredil sodno obdukcijo – ta naj bi dala natančnejši odgovor, kaj je vzrok dečkove smrti.

Dva človeka so pridržali

Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do petih let zapora. "Trenutno imamo v pridržanju dve osebi zaradi kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, za zdaj sta bila oba pregledana pri zdravnikih, v nadaljevanju pa bomo zbirali obvestila tudi od njiju. Trenutno je odvzeta prostost materi in pa njenemu partnerju," je dejal predstavnik PU-ja Celje Aleš Slapnik. Pridržana bosta 48 ur.

Preboldski župan Marko Repnik je za STA povedal, da so občani Prebolda šokirani nad tragičnim dogodkom, ki se je danes zgodil v njihovi občini. "Žalostno je, da neodgovornost staršev, torej odraslih ljudi, najbolj ogroža otroke. Starši, ki bi morali otroke zaščititi za vsako ceno, jim z neodgovornimi dejanji škodujejo. Tokrat na veliko žalost celo tragično. Streznimo se in začnimo svoja dejanja izvajati odraslo," je še dejal Repnik.

Sorodna novica Otroci so v pregretih avtomobilih do petkrat bolj ogroženi kot odrasli

Opozorila: Nikoli nikogar ne puščajte v zaprtem vozilu

Ob tem policisti znova opozarjajo vse, naj v vročih poletnih dneh v zaprtih vozilih nikoli nikogar ne puščajo, tudi če vozilo zapustijo le za čisto kratek čas. Notranjost vozila se ob visokih zunanjih temperaturah izredno hitro segreje in vsako zadrževanje v zaprtem vozilu je kaj hitro lahko usodno.

Poleti, ko se temperatura dvigne nad 30 stopinj Celzija, se namreč lahko v vozilu, ki je parkirano na soncu, temperatura hitro dvigne tudi na več kot 50 stopinj Celzija. Še posebej so ogroženi otroci, saj se njihovo telo segreje od trikrat do petkrat hitreje kot pri odraslih, navajajo na NIJZ-ju. Majhni otroci si ne morejo pomagati sami, se odpeti, odpreti okna ali zapustiti avtomobila.

V razgretem avtomobilu umrl otrok