V okviru uprave delujejo zavodi za prestajanje kazni v Ljubljani, Dobu, na Igu, v Mariboru, Kopru in Celju ter prevzgojni dom v Radečah. Foto: epa
V okviru uprave delujejo zavodi za prestajanje kazni v Ljubljani, Dobu, na Igu, v Mariboru, Kopru in Celju ter prevzgojni dom v Radečah. Foto: epa

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole je še povedal, da je bilo leta 2006 v primerjavi z letom prej več pobegov iz spremstva in več uporabe prisilnih sredstev. Povečalo pa se je tudi število poskusov samomora, samopoškodb, konfliktov in gladovnih stavk.

Preveč zapornikov, premalo paznikov
Ob tem so lani zaposleni opravili okoli 68.000 nadur, kar po Smoletovem mnenju kaže na veliko kadrovsko stisko. Delavci v zaporih so bolj obremenjeni tudi zato, ker se je v primerjavi z letom 2005 povečalo število spremstev zapornikov. Število ur varovanja zaprtih v bolnišnicah je naraslo kar za 6.000. Nekatera spremstva so tako po besedah Smoleta izvajali proti pravilom samo z enim paznikom. Zato je tudi bilo več pobegov iz spremstva.

Novo vodstvo na Igu in na Povšetovi
V zadnjem času je v vodstvu zaporov prišlo tudi do dveh zamenjav, in sicer bo vodenje zapora na Igu prevzela Olga Uršič Perhavc, direktor ljubljanskih zaporov pa je po novem Miran Candellari. Ob tem je Smole še povedal, da so konec lanskega leta zaprli radovljiški oddelek ljubljanskega zapora, gradnjo novih prostorov za prestajanje kazni pa pričakuje v naslednjih petih letih.