Po neuradnih informacijah je ultralahko letalo zadelo v žice. Foto: Mojca Dumančič
Po neuradnih informacijah je ultralahko letalo zadelo v žice. Foto: Mojca Dumančič
Ultralahko letalo padlo v Sočo

Ultralahko letalo italijanskih registrskih oznak je neuradno pilotiral 60-letni slovenski pilot iz Grosuplja, ki je poletel z ajdovskega letališča, je sporočila novinarka TV Slovenija Mojca Dumančič.
Pred nesrečo nekaj po dvanajsti uri je letel okoli 20 metrov nad gladino akumulacijskega jezera za hidroelektrarno Solkan, okoli dva kilometra pred jezom pa je letalo s prednjim delom trčilo v električni žici daljnovoda, ki sta napeljani prek jezera do objekta ob vzporedni železniški progi. Letalo je nato začelo izgubljati višino, zato je pilot zasilno pristal na gladini Soče.

Pilot, ki je takoj po nesreči sam zlezel iz letala in odplaval na obrežje ob glavni cesti Plave-Solkan, je bil preventivno odpeljan v bolnišnico Šempeter na opazovanje, a v nesreči k sreči ni bil poškodovan. "Pilot je odnesel brez poškodb. Je sam izplaval iz letala, vendar so ga vseeno odpeljali na urgenco zaradi možnosti podhladitve," je dejal Joško Bizjak, vodja izmene novogoriških gasilcev.

Novogoriški gasilci in potapljači so plovilo po nekaj urah izvlekli iz reke, letalski inšpektor pa si bo mesto strmoglavljenja in vzrok nesreče ogledal jutri zjutraj. David Rustja, gasilec iz Nove Gorice, je dejal: "Žice so zadele v propeler. Kot je videti, mu je motor vrglo iz resonance in je pač zasilno pristal." Gasilec potapljač Dani Boltar pa je dodal: "Na desnem bočnem kolesu letala smo našli dober meter žice, ki je verjetno kos daljnovoda."

Letalo italijanske izdelave, model je iz leta '85, so po nekaj urah dvignili iz ledene Soče. Ker je blizu zajetje pitne vode za Novo Gorico, so območje zavarovali delavci Vodovodov in kanalizacije Nova Gorica z vodnimi zavesami, saj je nekaj goriva izteklo, a onesnaženja ni bilo.

Ultralahko letalo padlo v Sočo